HANIA - KREETA - KREIKKAHANIA KREETA MATKAOPASHANIA - MATKAOPPAATMatkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman. |
MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITAAAlbufeira / Algarve / Portugali Alicante / Costa Blanca / Espanja BBad Gastein / Alpit / Itävalta CChinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja DDesertassaaret / Madeira / Portugali Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat EEl Hierro / Kanariansaaret / Espanja FFormentera / Mallorca / Espanja Fuengirola / Costa del Sol / Espanja Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja GGran Canaria / Kanariansaaret / Espanja HHavanna / Karibian saaret / Kuuba IKKap Verde / Kap Verden tasavalta LLa Gomera / Kanariansaaret / Espanja La Palma / Kanariansaaret / Espanja Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja MMalaga / Costa del Sol / Espanja Monte Gordo / Algarve / Portugali NNabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti OPPorto Santo / Madeira / Portugali RSSaalbach-Hinterglemm / Itävalta Santa Maria / Azorit / Portugali São Jorge / Azorit / Portugali São Miguel / Azorit / Portugali Selvegenssaaret / Madeira / Portugali Seychellit / Seychellien tasavalta TTeneriffa / Kanariansaaret / Espanja Torremolinos / Costa del Sol / Espanja Torrevieja / Costa Blanca / Espanja VVaradero / Karibian saaret / Kuuba ZMATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE |
HANIA
Hania on Kreikkaan kuuluvan Kreetan saaren toiseksi suurin kaupunki. Kreetan saari sijaitsee Aigeianmeren altaan eteläreunalla noin 300 kilometrin päässä Afrikasta. Kreeta kuuluu saariketjuun, joka ulottuu Turkista Dodekanesian saariston ja Peloponnesoksen niemimaan kautta Manner-Kreikkaan. Kreetan suurimmat kaupungit ovat saaren pääkaupunki Heraklion (Iraklion), Hania, Rethymnon, Agios Nikolaos, Ierapetra ja Sitia. Hanian pinta-ala on noin 13 km² ja asukasluku noin 75 000. Hania on kaunis satamakaupunki. Sen eteläpuolella kohoaa lumihuippuinen vuorijono Lefka Ori. Hanian pääkadut jakavat kaupungin vanhaan ja uuteen osaan. Rannikonpuoleisessa vanhassa kaupungissa on paljon viehättäviä rakennuksia ja Unescon suojelema venetsialainen satama. Uusi kaupunginosa on taas nykyaikainen liikekeskus, jossa on kauppoja ja virastoja. Haniasta on matkaa Rethymnoniin 60 kilometriä, Kreetan pääkaupunkiin Heraklioniin 140 kilometriä ja Agios Nikolaosiin 220 kilometriä. Hanian kansainvälinen lentoasema sijaitsee Haniasta 14 kilometriä koilliseen. Kreetalle pääsee hyvin myös lautalla eri puolilta Kreikkaa. Esimerkiksi Ateenan satamakaupungista Pireuksesta seilaa lauttoja ympäri vuoden Hanian lähelle Soudan kaupunkiin.
Kreeta on itäisellä Välimerellä sijaitseva Kreikan suurin ja Välimeren viidenneksi suurin saari Sisilian, Sardinian, Korsikan ja Kyproksen jälkeen sekä yksi Kreikan yhteensä 13 hallintoalueesta. Kreetan saari on itä-länsisuunnassa noin 250 kilometriä pitkä ja pohjois-eteläsuunnassa noin 12-60 kilometriä leveä. Koko Kreetan alueen pinta-ala on 8335 km² ja asukasluku noin 610 000. Kreetan pääelinkeinot ovat maanviljely ja matkailu. Kreetalla on vain vähän luonnonvaroja ja teollisuutta. Saarella kaivetaan kalkkia, ligniittiä (ruskohiiltä) ja kipsiä sekä valmistetaan muun muassa posliinia ja keramiikkaa. Myös viinin viljely on yleistä Kreetan saarella. Koko Kreikan viinintuotannosta tuotetaankin noin 15 prosenttia Kreetalla. Kreetan virallinen kieli on kreikka ja virallinen valuutta on euro. Kreikan väestöstä 98 prosenttia on kastettu ortodoksiseen kirkkoon.
Kreetan saareen liittyy monia taruja. Erään tarun mukaan Kreetan saarella syntyi ylijumala Zeus. Hän sai prinsessa Europan kanssa kolme poikaa, joista Minos nousi Kreetan ensimmäiseksi kuninkaaksi. Kreetalla kukoisti noin vuosina 2600-1400 ennen ajanlaskumme alkua minolainen kulttuuri, joka oli sekä Kreikan että koko Euroopan ensimmäinen merkittävä korkeakulttuuri. Minolaiskauden jälkeen mykeneläiset ja doorilaiset hallitsivat saarta. Sitten Kreeta oli osa Rooman valtakuntaa, Bysanttia, Venetsiaa ja Osmanien valtakuntaa. Kreeta liittyi Kreikkaan 1900-luvun alussa. Vuosisatojen ajan saari tunnettiin italiankielisellä nimellä Candia. Antiikin aikana saarta kutsuttiin latinaksi nimellä Creta ja turkiksi saari oli Girit tai Kirid. Roomalaisilla oli asutusta Haniassa jo minolaisella ajalla. Hania oli Kreetan autonomisen tasavallan pääkaupunkina vuosina 1898-1913 ja Kreetan periferian pääkaupunkina vuoteen 1971.
Kreetalla on Afrikan läheisyyden sekä ilmastollisen ja maantieteellisen monimuotoisuutensa vuoksi monipuolinen kasvillisuus. Saarella tavataan yli 1500 kasvilajia. Lajeista 130 on kotoperäisiä ja valtaosin ne ovat vuoristojen kasveja. Lajien kirjo ulottuu pakkasenkestävistä kasveista helteeseen sopeutuneisiin kasveihin ja aavikon kasveista suokasveihin. Kreetan tyypillisin maisematyyppi on phríganan eli kivistä gariguen tapaista Välimeren seudulla kasvavaa pensaikkoista kasvillisuutta. Phríganan alueella laiduntavat lampaat ja vuohet sekä pensaiden alla kasvaa muun muassa timjamia, oreganoa, rosmariinia ja salviaa. Phríganan maisemassa tavataan myös muun muassa iiristä, keisarinpikarililjaa, hyasinttia ja kymmentä eri kämmekkälajia. Varjoisissa rotkoissa viihtyvät esimerkiksi orvokit, neilikat, syklaamit ja kämmekät. Saaren rannikoilla kasvaa muun muassa merisipulia, kirjokohokkia ja hietamerinarsissia. Maaliskuusta kesäkuuhun niityillä kukkivat unikot, pellavat, tulppaanit, liljat ja krysanteemit. Kuten muualtakin Kreikasta Kreetalta puuttuvat lähes täysin luonnonmetsät.
Kreetan saarella elää paljon aaseja, lampaita ja vuohia. Harvinaisia eläimiä ovat lisäksi okahiiri ja kreetalainen villivuohi, jota kreetalaiset nimittävät kri-kriksi. Etelärannikon Mátalan sekä pohjoisrannikon Rethymnonin ja Hanian ympäristön rannoilla pesii merikilpikonnia. Kreetalla elää myös liskoja kuten gekkoja ja kameleontteja, sammakoita sekä ihmiselle vaarattomia käärmeitä. Euroopassa vain muutamassa paikassa tavataan kameleontteja. Kreetan saarella on myös runsas linnusto. Kreetan vuoristoissa elävät esimerkiksi sinirastas, rautiainen, alppivaris ja pikkupensaskerttu. Kallionrinteillä pesivät muun muassa hanhikorppikotka, partakorppikotka ja muuttohaukka. Vuorten alarinteillä elää kuhankeittäjä. Saaren rannikoilla tapaa kerttuja, vuorisirkkua, harmaalokkia ja jopa välimerenhaukkaa. Kreetan monilla pienillä kosteikkoalueilla on muuttolintuaikana esimerkiksi tyllejä, avosettejä, suohaukkoja ja harmaahaikaroita.
Kreetan rannikolla on sadoittain erikokoisia uimarantoja. Pohjoisrannikolla on suurempia rantoja, kuten Málian, Rethymnonin ja Agios Nikolaoksen rannat. Etelärannikon rannat ovat pohjoisrannikkoa pienempiä ja sijaitsevat pääasiassa lahtien pohjukoissa kuten esimerkiksi Plakiaksen ja Mátalan rannat. Monet saaren rannoista sijaitsevat syrjäisissä osissa, joihin johtavat vain mutkaiset ja kapeat tiet. Kreetan koilliskulmalla sijaitseva Vái on yksi saaren suosituimmista rannoista, sillä siellä kasvavat Euroopan ainoat kotoperäiset palmut.
Hanian tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Hanian vanhakaupunki, suuri aukio katedraaleineen, venetsialainen satama ja ikivanhat makasiinirakennukset. Hanian vanhan kaupungin tunnelmallisilla kiemurtelevilla pikkukujilla on mukava shoppailla saaren omia tuotteita esimerkiksi vaatteita, oliiviöljytuotteita, erilaisia käsin tehtyjä koristeita ja pitsiä, nahkatuotteita, erilaisia juustoja ja alkoholijuomia kuten ouzoa ja viiniä. Samalla voi ihailla vanhoja rakennuksia ja niiden kauniita takorautaisia parvekkeita, pieniä kirkkoja, raunioita, vanhoja turkkilaisia kylpylöitä, ihania kahviloita ja tavernoja. Hanian vanhankaupungin laidalta löytyy myös suuri ristinmuotoinen kauppahalli agora. Kauppahallissa on 80 eri pienelintarvikeliikettä, joissa voi maistella paikallisia elintarvikkeita, mausteita, yrttejä, timjamihunajaa ja saaren omia kuuluisia juustoja. Hanian venetsialaisen sataman alueella on säilynyt paljon vanhoja rakennelmia kuten 1400-luvulta peräisin oleva majakka, 1500-luvun venetsialainen telakka, mutkittelevia pikkukujia, turkkilaisia moskeijoita ja osia vanhasta kaupunginmuurista. Venetsialainen satama on myös Hanian iltaelämän keskus monine terasseineen, tavernoineen ja kuppiloineen. Satamassa soi usein musiikki ja muu ohjelma pitkälle yöhön.
Haniasta kannattaa vuokrata auto ja lähteä katsomaan myös kauempana olevia Kreetan saaren nähtävyyksiä kuten Samarian rotkoa, Rethymnonin kaupunkia sekä Knossoksen ja Festoksen rauniokaupunkeja. Haniasta noin 43 kilometriä etelään sijaitsee suosittu vaelluskohde ja luonnonsuojelualue Samarian rotko, joka on Euroopan syvin ja pisin rotko. Samarian rotko sijaitsee Samarian kansallispuistossa Lefká Óri -vuoristossa Kreetan saaren länsiosassa. Samarian kansallispuiston läpi kulkee 16 kilometriä pitkä merkitty polku, joka alkaa 1250 metrin korkeudesta Omalóksen kylästä ja laskeutuu Välimereen kuuluvan Libyanmeren rannalle Agía Rumélin kylään. Puistossa on omat säännöt, jotka jaetaan kaikille vaeltajille. Polun varrella on metsänvartijoita ja useita levähdyspaikkoja, joissa voi tankata vettä ja käydä WC:ssä. Matkan varrella on lähteitä ja joki tai puro ylitetään yhteensä 42 kertaa. Kävelyretken huimin osuus on Rautaportit, jossa rotkon leveys on ainoastaan neljä metriä ja jossa rotkon korkeus on 500 metriä. Chaniasta pääsee Omalóksen kylään linja-autolla ja Agía Rumélista on venekyyti Hóra Sfakíoniin, Soúgiaan, Loutróon ja Paleóhoraan, josta on bussiyhteydet takaisin Haniaan. Samarian rotkossa elää harvinaisia kreetalaisia eläimiä kuten satoja kri-kri -villivuohia, useita korppikotkia ja haukkoja sekä monia muita lintulajeja. Myös rotkon kasvillisuus on ainutlaatuista. Rotkon uumenissa elää muun muassa kreetalainen ebenpuu, valkoinen pioni ja monia muita kukkalajeja.
Haniasta noin 60 kilometriä itään sijaitsee venetsialaistyylinen vanha Rethymnonin kaupunki, jossa on kauniita vanhoja portteja, muureja, linnoja ja rakennuksia. Rethymnonista noin 20-30 kilometriä kaakkoon sijaitsevat Melidonin tippukiviluola ja historiallinen Arkadin luostari. Arkadin luostari perustettiin Kreetan ollessa osa Bysantin valtakuntaa. Luostarin nykyiset rakennukset on rakennettu 1500-luvulla. Luostarin yhteydessä on myös kaunis puutarha monine kukkineen.
Haniasta 140 kilometriä itään läheltä saaren pääkaupunkia Heraklionia löytyvät Knossoksen ja Festoksen rauniokaupungit. Knossos on Kreetan merkittävin pronssikautinen arkeologinen kohde. Knossoksen kaupunki on kaivettu esiin 1900-luvun alussa. Knossoksella on noin 130 metriä pitkä labyrinttimainen palatsi, joka oli luultavasti minolaisen kulttuurin keskus. Palatsi on nykyisin uudelleen rakennettu. Knossoksen palatsissa on satoja huoneita, jotka ovat usein freskoin koristeltuja. Palatsissa on muun muassa portaikkoja, käytäviä, varastotiloja, alttareja, aarrekammio ja pieni valtaistuinsali, jossa sijaitsee alkuperäinen kuningas Minoksen valtaistuin. Palatsi yhdistetään legendoihin labyrintista, taruun Minotauroksesta ja kuningas Minoksen arvellaan asuneen siellä. Daidalosin tarussa Minotaurus oli härän ja ihmisen risteytymä hirviö, jota kreetalaiset palvoivat jumalana. Minotauroksen surmasi myytin mukaan ateenalainen sankari Theseus.
Kreetalla vallitsee leuto välimerenilmasto. Saaren sijainnin vuoksi kuuma ja kuiva kesä kestää tosin huomattavasti pidempään kuin muualla Kreikassa. Kreetan itä- ja länsiosien lämpötilat ovat keskenään melko samanlaisia. Pohjoisrannikolla on hieman viileämpää kuin etelässä. Etelärannikolla sijaitsevassa Ierapetran kaupungissa on koko Kreetan leudoin ilmasto. Siellä sataa vähiten ja paistaa aurinko eniten koko Kreikassa. Kesä alkaa Kreetalla kesäkuussa ja kesä-, heinä- ja elokuu ovat kuumimmat ja kuivimmat kuukaudet. Sateisimmat kuukaudet ovat syyskuu ja lokakuu. Myös talvella Kreetalla on sadekausi ja pohjoisrannikolla voi esiintyä silloin myrskyjä. Talvella vuoristoissa voi sataa myös lunta ja korkeimmilla huipuilla lumi saattaa pysyä jopa lokakuusta kesäkuun alkuun.
Kreetalainen keittiö on saanut jonkin verran vaikutteita venetsialaisilta ja osmaneilta. Kreetalaisen keittiön perusraaka-aineita ovat vuosituhansien ajan olleet vuohen- ja lampaanliha, kala, erilaiset kasvikset, hedelmät ja vihannekset, täysjyvävilja, oliiviöljyt, pähkinät, erilaiset yrtit, viini ja maitotuotteet. Saarella on myös omia maukkaita juustoja kuten graviera, myzitra ja anthotiros. Graviera on kova juusto, myzitra on emälampaan maidosta tai vuohenmaidosta valmistettu juusto ja anthotiros on mozzarellaa muistuttava pehmeä juusto. Kreetalla kaikki liha lammasta lukuun ottamatta on tuontilihaa ja kala on saarella kallista. Kreetalaiset nauttivat ruokajuomana lasin viiniä melkein joka aterialla. Kreetalla suosituimpia aperitiiveja eli ennen ateriaa nautittavia alkoholijuomia ovat kirkkaat viinat raki ja ouzo.
Suosituimpia alkuruokia Kreetalla ovat Meze-alkupalalajitelma, tsatsiki, dolmádhes eli viininlehtikääryleet ja melizanosaláta eli munakoisosta tehty salaatti. Tunnettuja pääruokia ovat eri tavoin valmistetut etenat, souvláki eli grillattu sian- tai lampaanlihavarras, pastítsio eli juustolla kuorrutettu liha, apaki eli savukinkku, loukaniko eli savumakkarat, musaka eli munakoisopaistos, pilaf eli kana- ja lammasrisotto, kleftikó eli savipadassa kypsennetty peruna, vihannekset ja liha, paidákia eli grillattu lampaankyljys, tomaatti ja makaroni uunissa valmistettuna sekä stifádo eli tomaatti-, sipuli- ja häränlihamuhennos, joka on haudutettu savipadassa. Kalaruoista kreetalaiseen keittiöön kuuluvat esimerkiksi ksifías eli miekkakala, kalamári eli mustekala ja barbóunia eli punamullo. Kasvisruoista tarjotaan esimerkiksi fasouládaa, jossa on tomaattia ja vihreitä papuja ja bouréki-piirakkaa, joka sisältää juustoa ja kesäkurpitsaa.
Yleisimmät ravintolatyypit Kreetalla ovat taverna, psarótaverna, psistaría ja kafeneíon-kahvila. Tavernasta saa valmiita ruoka-annoksia, salaatteja, kalaa ja grillattua lihaa. Psarótavernassa tarjoillaan etenkin kalaa ja psistaríassa grillattua lihaa. Kafeneíon-kahvilat ovat puolestaan kreetalaismiesten suosituimpia kokoontumispaikkoja, joissa he muun muassa pelaavat távli-lautapeliä, lukevat lehtiä ja puhuvat politiikasta.
Hania on hyvä matkakohde etenkin kaikille aurinkoisesta rantalomasta, vaelluksesta ja vanhasta antiikin kulttuurista pitäville. Saari tarjoaa paljon nähtävää omatoimiselle matkailijalle. Haniasta vain noin kahdeksan kilometriä itään kohoaa kukkula, jolla sijaitsee Aptera-linnoitus. Linnoitus on 200 metrin korkeudessa, joten sieltä on upeat näköalat etenkin itään ja Souda-lahdelle. Kreetan kauniiseen luontoon voi tarkemmin tutustua esimerkiksi Omalosin ylängöllä tai Elafonissoksen paratiisimaisella kahluusaarella. Suosittuja tuliaisia Kreetalta ovat oliivit ja oliiviöljy, laukut, kengät ja muut nahkatuotteet, kultakorut, paikalliset viinit ja brandyt, hopea, keramiikka, kreetalaiset käsityöt, musiikkiäänitteet, yrttimausteet, hunaja ja paikalliset juustot. Helsingistä lentää Haniaan noin neljässä tunnissa. Kreetalla ja Suomella on sama aika.
HANIA KREETA HOTELLIT MAJOITUS JA YÖPYMINEN |
MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITAArabiemiraatitBulgariaEgyptiEnglantiEspanjaChinijon saaristomeri / Kanariansaaret Fuerteventura / Kanariansaaret IslantiIsraelItaliaItävaltaKap VerdeKreikkaKuubaKyprosMaltaNorjaPortugaliRanskaRuotsiSeychellitSuomiTanskaThaimaaTsekkiTunisiaTurkkiVenäjäViroYhdysvallatMATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE |
Lisää Hania kuvia ja Kreeta matkakokemuksia:
Hania kuvia ja Kreikka matkakokemuksia - Pexels Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain. HANIA HOTELLIT KREETA LENNOT KREIKKA MATKAT HANIA MATKAOPAS Hania. Matkaopas Kreikkaan Kreetan Haniaan! MatkaOppaat.com palveluun on kerätty Hania tietoa ja Hania kuvia. Matkaoppaat - Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy. Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle! |
All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited. |