TALLINNA - VIROTALLINNA VIRO MATKAOPASTALLINNA - MATKAOPPAATMatkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman. |
MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITAAAlbufeira / Algarve / Portugali Alicante / Costa Blanca / Espanja BBad Gastein / Alpit / Itävalta CChinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja DDesertassaaret / Madeira / Portugali Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat EEl Hierro / Kanariansaaret / Espanja FFormentera / Mallorca / Espanja Fuengirola / Costa del Sol / Espanja Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja GGran Canaria / Kanariansaaret / Espanja HHavanna / Karibian saaret / Kuuba IKKap Verde / Kap Verden tasavalta LLa Gomera / Kanariansaaret / Espanja La Palma / Kanariansaaret / Espanja Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja MMalaga / Costa del Sol / Espanja Monte Gordo / Algarve / Portugali NNabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti OPPorto Santo / Madeira / Portugali RSSaalbach-Hinterglemm / Itävalta Santa Maria / Azorit / Portugali São Jorge / Azorit / Portugali São Miguel / Azorit / Portugali Selvegenssaaret / Madeira / Portugali Seychellit / Seychellien tasavalta TTeneriffa / Kanariansaaret / Espanja Torremolinos / Costa del Sol / Espanja Torrevieja / Costa Blanca / Espanja VVaradero / Karibian saaret / Kuuba ZMATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE |
TALLINNA
Tallinna (viroksi Tallinn, suomeksi aikaisemmin Rääveli) on Viron pääkaupunki ja maan pääportti merelle. Tallinna on asukasluvultaan Viron suurin kaupunki. Sen asukasluku on noin 410 000. Tallinna sijaitsee Suomenlahden etelärannalla. Kaupungin alueella on yhteensä 46 kilometriä rantaviivaa ja siihen kuuluu kolme suurehkoa niemimaata: Koplin, Paljassaaren ja Kakumäen niemimaat. Keskustan eteläpuolella sijaitsee myös pieni Ülemistejärvi. Tallinna on Pohjois-Euroopan vanhin pääkaupunki. Siellä on paljon hyvin säilyneitä keskiaikaisia kulttuurinähtävyyksiä, kylpylöitä ja hyvät ostosmahdollisuudet. Suosituin Tallinnan nähtävyyksistä on vanhakaupunki, joka otettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1997. Tallinna on myös yhdessä Turun kanssa Euroopan vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki, joten kaupungissa järjestetään tänä vuonna tavallista enemmän erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia. Viro jakautuu viiteentoista maakuntaan. Maakunnista väkirikkain (noin 525 000 asukasta) on Harjumaa, jossa sijaitsee myös Viron pääkaupunki Tallinna. Virossa on yhteensä 18 kaupunkia. Viron suurimpia kaupunkeja Tallinnan jälkeen ovat yliopistokaupunki Tartto (noin 100 000 asukasta), teollisuuskaupungit Narva (noin 70 000 asukasta), Kohtla-Järve (noin 45 000 asukasta) ja niin sanottu Viron "kesäpääkaupunki" Pärnu (noin 45 000 asukasta). Suomen pääkaupungista Helsingistä on matkaa Suomenlahden yli Viron pääkaupunkiin Tallinnaan vain noin 85 kilometriä.
Viron maisemaa on muovannut mannerjäätikkö, joka vetäytyi Virosta 10 000 - 13 000 vuotta sitten. Viron pinta-ala on noin 45 000 km², josta soita on noin 22 % ja metsiä noin 44 %. Viron leveys on itä-länsisuunnassa 350 kilometriä ja pituus pohjois-eteläsuunnassa 240 kilometriä. Viron maaseudulla on yli 1500 järveä, joista suurin on Venäjän rajalla oleva Peipsijärvi. Virossa on myös noin 800 saarta. Suurimmat saaret ovat maan länsirannikolla sijaitsevat Saarenmaa (Saaremaa) ja Hiidenmaa (Hiiumaa). Saarenmaa on Itämeren toiseksi suurin saari Gotlannin jälkeen. Saarella asuu noin 40 000 ihmistä. Saarenmaan eteläpuolella sijaitsevan Hiidenmaan saaren asukasluku on noin 10 000. Viro on pinnanmuodoiltaan melko tasainen. Pohjois- ja Länsi-Viron maasto on hyvin tasaista, sillä Länsi-Viron manneralueen pääosa kuuluu Länsi-Viron alankoon, joka on vanhaa merenpohjaa. Etelä-Virossa maasto on vaihtelevampaa ja siellä sijaitseekin Viron korkein kohta eli 318 metriä korkea Suur Munamägi. Pohjois- ja Länsi-Virossa on laaja kalkkikivitasanko, joka on osa Baltian rantatörmää. Tasangon reunan kalkkikivitörmästä muodostuu jyrkänteitä, joista kuuluisin on Saarenmaan Pangan rantatörmä, jolla on pituutta 2,5 kilometriä ja korkeutta 21 metriä. Pohjois- ja Länsi-Viron nummilta löytyy paljon karstiluolia, jotka ovat syntyneet kalkkikiven hajoamisesta. Tallinnasta on matkaa Hiidenmaalle noin 160 kilometriä, Saarenmaalle noin 200 kilometriä, Pärnuun noin 130 kilometriä ja Narvaan noin 190 kilometriä.
Viron vironkielinen nimi on Eesti. Viro on tasavalta, jonka presidenttinä toimii nykyään Toomas Hendrik Ilves. Viron merkittävimmät luonnonvarat ovat turve ja öljyliuske. Viron väestöstä on virolaisia 68,7 % ja Viron venäläisiä 25,6 %. Maassa asuu vähän myös ukrainalaisia, valkovenäläisiä ja suomalaisia. Viron virallinen kieli on viro, mutta maassa puhutaan laajalti myös venäjää. Lisäksi Tallinnassa pärjää kohtalaisen hyvin myös suomen ja englannin kielillä. Virossa ei ole valtionkirkkoa. Kirkkokunnista merkittävimmät ovat evankelis-luterilainen kirkko ja ortodoksinen kirkko, johon kuuluu suurin osa Viron venäläisväestöstä. Viron valuutta on ollut vuoden 2011 alusta alkaen euro.
Tallinna on lähes tuhat vuotta vanha hansakaupunki, joka on kukoistanut kautta vuosisatojen suolakaupankäynnillä. Tallinna oli keskiajalla Pohjois-Euroopan suurimpia ja mahtavimpia kaupunkeja, koska Länsi-Euroopan hansakaupunkien ja Venäjän väliset kauppatiet kulkivat melkein kaikki Tallinnan kautta. Tallinnan kehityksen kulta-aikana voidaan pitää keskiaikaa 1400-luvun alusta 1500-luvun puoliväliin. Tallinna syntyi, kun Tallinnan lähellä sijainnut Irun mäkilinna hylättiin 1000-luvun lopulla ja nykyiselle Toompean mäelle rakennettiin mäkilinna. Tanskalaiset valtasivat Toompean mäkilinnan vuonna 1219. Tarun mukaan taistelun aikana Tanskan lippu laskeutui taivaasta tanskalaisten kuningas Valdemarille ja johdatti tanskalaiset voittoon. Viroa on historian aikana hallinnut Saksa, Tanska, Ruotsi, Venäjä ja Neuvostoliitto. Viro itsenäistyi lopulta vuonna 1918.
Tallinnan kaupungista saa hyvän yleiskuvan Tallinnan 314 metriä korkeasta televisiotornista. Se sijaitsee keskustasta muutaman kilometrin päässä Piritan kaupunginosassa Kloostrimetsassa. Tallinnan televisiotornissa on 170 metrin korkeudella näköalatasanne ja ravintola, josta näkee paljain silmin säästä riippuen noin parinkymmenen kilometrin päähän ja kirkkaalla ilmalla tehokkailla kaukoputkilla jopa Suomenlahden pohjoisrannalle Suomeen asti. Piritan joen alueelta löytyvät myös muun muassa kahden kilometrin pituinen hiekkaranta, yli sadan hehtaarin suuruinen kasvitieteellinen puutarha ja Pyhän Birgitin luostarin rauniot. Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa on 8000 eri kasvilajia ja usein vaihtuvia mielenkiintoisia näyttelyitä. Pyhän Birgitin luostari rakennettiin 1400-luvulla ja nykyään sen puistomaisella alueella järjestetään ulkoilmakonsertteja ja markkinoita.
Tallinnan merkittävimmät nähtävyydet löytyvät vanhasta kaupungista. Vanhakaupunki on pinta-alaltaan pieni, joten sen nähtävyydet voi katsella kävellen. Tallinnan vanhakaupunki (viroksi Tallinna vanalinn) on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Sen asemakaava muotoutui 1000-1400-luvuilla. Tallinnan vanhakaupunki jakautui aikoinaan Toompean mäellä sijainneeseen linnan osaan eli yläkaupunkiin sekä myöhemmin linnan ympärille muodostuneeseen alakaupunkiin. Toompean mäki on noin 50 metriä korkea, 400 metriä pitkä ja 250 metriä leveä kalkkikivimäki, jossa asuivat aikoinaan aateliset, piispa ja muut vallanpitäjät. Tarun mukaan Toompean mäki on Viron kansallissankarin Kalevin hautakumpu, joka syntyi kun Kalevin sureva leski Linda alkoi kasata kiviä miehensä haudan päälle. Viimeinen mäen korkuiseen hautakumpuun tarkoitettu kivi kuitenkin lipsahti Lindan käsistä ja leski jäi murtuneena itkemään kivenlohkareen viereen. Tarun mukaan hänen kyynelistään syntyi Ülemiste-järvi, jonka rannassa Lindankivi on edelleen nähtävillä. Vanhan kaupungin yläkaupungin nähtävyyksiä ovat muun muassa näköalapaikat, Toompean linna, Aleksanteri Nevskin katedraali, Neitsyt Marian kirkko eli Tuomiokirkko ja vartiotorni Kiek in de Kök.
Tallinnan vanhan kaupungin alakaupunkia kansoittivat aikoinaan porvarit eli kauppiaat ja käsityöläiset. Heidän suojakseen rakennettiin kaupunginmuuri, joka oli aikoinaan yksi Euroopan suurimmista ja vahvimmista puolustusmuureista. Muuri oli järeimmiltä kohdiltaan yli 3 metriä paksu ja 16 metriä korkea. Sillä oli pituutta kolmisen kilometriä ja muurin varrella oli jopa 35 vartiotornia. Alakaupungin keskipiste ja tärkein nähtävyys on Raatihuoneentori (Raekoja Plats). Muita alakaupungin nähtävyyksiä ovat muun muassa raatihuone, kiltatalot (Mustapäiden talo ja suurkillan talo), Vapaudenaukio ja Nikolauksen kirkko. Vanhan kaupungin kaupunginmuurille pääsee kiipeämään Gumnaasiumi-kadulta. Yksi vanhankaupungin kauneimmista kaduista on Katariinankuja. Se on pieni yhdyskäytävä, joka johtaa ikivanhan Pyhän Katariinan kirkon viertä Vene-kadulta Müürivahe-kadulle. Kujan varrella toimii käsityöverstaita, joissa valmistetaan ja myydään muun muassa hattuja, tilkkutöitä ja keramiikkaa.
Tallinnan vanhassa kaupungissa on useita näyttäviä keskiaikaisia kirkkoja kuten Pyhän Olavin kirkko (viroksi Olevisten kirkko), Neitsyt Marian kirkko (tuomiokirkko) ja Aleksanteri Nevskin katedraali (viroksi Aleksander Nevski katedraal). Pyhän Olavin Kirkko on goottilaistyylinen ja se on saanut nimensä Norjaa vuosina 1015-1028 hallinneen Olavi II Haraldssonin mukaan. Kirkon korkean tornin huipulla on näköalatasanne, josta avautuu mahtavat näkymät alas Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Neitsyt Marian puukirkon rakensivat kaupungin valloittaneet tanskalaiset vuonna 1219. Kirkkoa on useasti jälleenrakennettu ja kirkon nykyinen kivinen ulkomuoto on peräisin 1400-luvulta. Aleksanteri Nevskin katedraali on puolestaan vuonna 1900 valmistunut ortodoksikirkko. Katedraali on Tallinnan suurin kupolikirkko ja se pystytettiin Novgorodin ruhtinaan Aleksanteri Nevskin kunniaksi. Kirkon tornissa on yhteensä 11 kelloa, joista yksi on Viron suurin. Suurin tornin kello on yli kolme metriä korkea ja se painaa 15 tuhatta kiloa.
Tallinnassa on monia kauniita puistoja ja vapaa-ajanviettoalueita. Tallinnan keskustan ja sataman itäpuolella sijaitseva Kadriorg on puistomainen kaupunginosa, joka on tallinnalaisten suosittu rentoutumis- ja piknik-alue. Lähes sadan hehtaarin kokoisessa puistossa on upeita eri vuosisadoilta peräisin olevia huviloita, kartanoita, historiallinen puutaloalue ja upea Kadriorgin palatsi. Kadriorgin palatsi on barokkityylinen ja sen rakennutti Pietari Suuri vaimolleen Katariina I:lle 1700-luvun alussa. Kadriorgin alueen muita suosittuja kohteita ovat puiston Joutsenlampi ja sen ympäristö sekä vuonna 2006 avattu valtava taidekeskus Kumu, jossa voi ihailla kansainvälistä nykytaidetta ja tunnetuimpia virolaisia taideteoksia.
Tallinnan toinen viehättävä vapaa-ajanviettoalue on Rocca al Mare. Rocca al Mare on perustettu vuonna 1957 ja se sijaitsee Koplinlahden lounaisrannan hiekkakivitörmällä. Alueen nimi Rocca al Mare tarkoittaakin "kalliota meren rannalla". Rocca al Maressa on monia kulttuurikohteita ja siellä voi rentoutua, urheilla ja tehdä ostoksia. Rocca al Maresta löytyy muun muassa kauniita hiekkarantoja, upeita huviloita, Saku suurhalli, Rocca al Maren ostoskeskus, tivoli, Viron ulkomuseo ja Tallinnan eläintarha. Viron ulkomuseon 79 merenrantahehtaarille on kerätty eri aikakausilta ja alueilta kotoisin olevia vanhoja virolaisia maalaistaloja, tuulimyllyjä, puukirkko, koulu, kievari ja sepän paja. Pihapiirien rakennuksista nuorimmat ovat 1900-luvulta ja vanhimmat 1700-luvulta. Kylämäisen alueen tunnelmallisessa kievarissa voi ostaa käsitöitä ja maistaa virolaista perinneruokaa. Tallinnan eläintarhassa on Pohjoismaiden laajimpiin kuuluva 350 eläimen lajivalikoima. Yksi turistien suosikkikohde on Tropiikkitalo, jossa näkee sademetsien asukkeja kuten krokotiileja ja simpansseja.
Viron sää on melko samanlainen kuin Etelä-Suomen sää. Viro kuuluu mantereisen ja merellisen ilmaston siirtymävyöhykkeeseen. Viron ilmastoon vaikuttavat etenkin Suomenlahti, Itämeri, Golf-virta ja Atlantin valtameri. Viron ilmasto on lauhkeaa. Kesät ovat lämpimiä ja talvet leutoja. Kesällä keskimääräinen lämpötila on heinäkuussa +20 astetta ja talvella tammikuussa -8 astetta. Viron vuotuinen sademäärä on noin 770 millimetriä. Lumipeite pysyy melkein koko maassa noin 100 päivän ajan. Pisimpään lumipeite pysyy Haanjan ylängöllä. Meren rannalla sijaitsevalle Tallinnalle ovat tyypillisiä melko kylmät talvet, viileät ja vähäsateiset keväät, lämpimät kesät ja pitkät sateiset syksyt. Talvella keskimääräinen lämpötila on helmikuussa -5 astetta ja kesällä heinäkuussa +16 astetta.
Virolainen keittiö muistuttaa paljon perinteistä suomalaista keittiötä, sillä virolaiset ovat olleet suomalaisten tapaan maalaiskansaa. Virolainen keittiö on saanut paljon vaikutteita myös venäläisestä keittiöstä. Venäjältä virolaiseen ruoanvalmistukseen ovat tulleet muun muassa kaviaari, smetana, tattari, ruisjauhot ja happamat suolakurkut. Virolaisessa keittiössä käytetään usein raaka-aineina lihaa kuten sianlihaa, naudanlihaa, vasikanlihaa, kanaa, kalaa ja sisäelimiä. Tärkeitä ovat myös ruisleipä, kananmunat ja maitotuotteet kuten maito, hapankerma, smetana, rahka ja paikallinen pastöroimaton jogurtti. Kasviksista käytetään paljon perunaa, sieniä ja marjoja. Pääruokana tarjotaan tavallisesti perunaa ja kastiketta, muhennoksia, paistoksia, pataruokia ja keittoja kuten perinteistä seljankakeittoa (maalaiskeittoa). Yhä enemmän valmistetaan myös kana- ja lohiruokia. Iltapalana syödään usein majoneesi-hapankermakastikkeella höystettyä perunasalaattia tai etikka-öljykastikkeen kanssa kevyitä kasvissalaatteja. Suosituimpia virolaisia ruokajuomia ovat perinteisesti olleet maito, kotikalja, olut, kirnupiimä ja keväisin koivun mahla. Pohjois-Virossa nautitaan mietoa vaaleaa pintahiivaolutta ja Etelä-Virossa ohrasta ja rukiista valmistettua vaaleaa olutta. Saarenmaalla ja Hiidenmaalla oluen ja sahdin valmistus on edelleen tärkeä toimeentulo paikalliselle väestölle.
Tallinna on hyvä matkakohde etenkin kaikille keskiaikaisesta tunnelmasta, erilaisista kulttuurielämyksistä ja shoppailusta pitäville matkailijoille. Tallinna on myös todellinen kylpyläkaupunki, sillä kaupungista löytyy peräti 15 kylpylää. Perinteisten kylpylöiden lisäksi on tarjolla pienempiä päivä spa-hoitoloita, joissa ei ole majoitusta, mutta siellä voi nauttia vaikkapa ostosreissun jälkeen ihanista hemmotteluhoidoista. Tallinna on lisäksi edullinen ja monipuolinen ostoskaupunki. Vanhassa kaupungissa on paljon viihtyisiä pikkuputiikkeja ja ympäri kaupunkia löytyy myös suuria tavarataloja ja ostoskeskuksia kuten Tallinnan tunnetuin ja monipuolisin tavaratalo Kaubamaja, koko Baltian suurin ostoskeskus Ülemiste ja sen lähellä sijaitseva Sikupilli-ostoskeskus, Rocca Al Maren ostoskeskus, Järvekeskus, Viruhotellin yhteydessä lähellä vanhaa kaupunkia sijaitseva Virukeskus sekä satamassa sijaitsevat Sadamarket ja Merekeskus. Toritunnelmaan pääsee vaikkapa Tallinnan rautatieaseman lähellä sijaitsevalla Balti jaama turg -torilla tai Tallinnan Keskturg-keskustorilla. Hyviä tuliaisia Tallinnasta ovat esimerkiksi paikalliset käsityöt ja Kalevin makeistehtaan tumma suklaa ja muut herkut. Matka meritietä matkustaja-aluksilla Helsingistä Tallinnaan kestää noin kolmesta neljään tuntia. Helsingistä lentää Tallinnaan noin puolessa tunnissa. Suomella ja Virolla on sama aika.
TALLINNA HOTELLIT MAJOITUS JA YÖPYMINEN |
MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITAArabiemiraatitBulgariaEgyptiEnglantiEspanjaChinijon saaristomeri / Kanariansaaret Fuerteventura / Kanariansaaret IslantiIsraelItaliaItävaltaKap VerdeKreikkaKuubaKyprosMaltaNorjaPortugaliRanskaRuotsiSeychellitSuomiTanskaThaimaaTsekkiTunisiaTurkkiVenäjäViroYhdysvallatMATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE |
Lisää Tallinna kuvia ja Viro matkakokemuksia:
Tallinna kuvia ja Viro matkakokemuksia - Pexels Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain. TALLINNA HOTELLIT VIRO LENNOT TALLINNA MATKAT TALLINNA MATKAOPAS Tallinna. Matkaopas Viroon ja Tallinnaan! MatkaOppaat.com palveluun on kerätty Tallinna tietoa ja Tallinna kuvia. Matkaoppaat - Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy. Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle! |
All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited. |