ZAKYNTHOS - KREIKKAZAKYNTHOS KREIKKA MATKAOPASZAKYNTHOS - MATKAOPPAATMatkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman. |
MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITAAAlbufeira / Algarve / Portugali Alicante / Costa Blanca / Espanja BBad Gastein / Alpit / Itävalta CChinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja DDesertassaaret / Madeira / Portugali Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat EEl Hierro / Kanariansaaret / Espanja FFormentera / Mallorca / Espanja Fuengirola / Costa del Sol / Espanja Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja GGran Canaria / Kanariansaaret / Espanja HHavanna / Karibian saaret / Kuuba IKKap Verde / Kap Verden tasavalta LLa Gomera / Kanariansaaret / Espanja La Palma / Kanariansaaret / Espanja Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja MMalaga / Costa del Sol / Espanja Monte Gordo / Algarve / Portugali NNabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti OPPorto Santo / Madeira / Portugali RSSaalbach-Hinterglemm / Itävalta Santa Maria / Azorit / Portugali São Jorge / Azorit / Portugali São Miguel / Azorit / Portugali Selvegenssaaret / Madeira / Portugali Seychellit / Seychellien tasavalta TTeneriffa / Kanariansaaret / Espanja Torremolinos / Costa del Sol / Espanja Torrevieja / Costa Blanca / Espanja VVaradero / Karibian saaret / Kuuba ZMATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE |
ZAKYNTHOS
Zakynthos eli Zakintos (Kilpikonnasaari, Idän kukka) on Jooniansaarten kolmanneksi suurin saari Joonianmeressä Peloponnesoksen niemimaan länsipuolella Kreikassa. Jooniansaaret ovat Kreikalle kuuluva saariryhmä Joonianmeren itärannikolla. Saariryhmän pinta-ala on 2307 km² ja asukasluku on noin 210 000. Jooniansaarten suurimmat saaret ovat Kerkyra eli Korfu, Lefkas, Ithaki eli Ithaka, Kefalonia ja Zakynthos. Zakynthoksen saari sijaitsee Kefalonia-saaren eteläpuolella vain parinkymmenen kilometrin päässä Kreikan rannikosta. Zakynthos-saaren pinta-ala on 406 km² ja asukasluku noin 38 000. Zakynthoksella on rantaviivaa 123 kilometriä. Saaren pääkaupunki on Joonianmeren ja Bohali-vuoren välissä sijaitseva Zakynthos (Zante), jossa asuu noin 12 000 ihmistä. Zanten kaupungissa sijaitsevan Strani-kukkulan huipulta löytyy vanha venetsialainen linnoitus ja meren rannalla on pitkä satamakatu Strada Marina. Vehreällä Zakynthos-saarella on paljon kauniita kultahiekkaisia rantoja ja kristallinkirkasta vettä, joka tarjoaa poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet laitesukellukselle. Saaren suurimmat lomakohteet ovat Argassi, Kalamaki ja Laganas. Viereinen kaunis Kefalonia-saari on tunnettu siitä, että siellä on kuvattu elokuva Kapteeni Corellin mandoliini. Zakynthoksella on oma kansainvälinen lentokenttä, joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä pääkaupunki Zantesta. Saarelta on myös lauttayhteys muun muassa Kefalonia-saarelle ja Kreikan mantereelle. Zakynthoksesta on matkaa Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan noin 320 kilometriä.
Zakynthoksen saari sijaitsee Kreikan pääsaaren länsipuolella ja Peloponnesoksen niemimaan luoteispuolella. Zakynthoksen saaren pituus keskustan poikki on 40 kilometriä ja leveys 20 kilometriä. Suurin osa saaresta on kalkkikalliota. Saaren länsiosassa on kivikkoisia jyrkkiä vuoristoja, kun taas kaakkoisosassa on hedelmällisiä tasankoja. Saaren korkein vuorenhuippu on 758 metriä korkea Vrachionas. Zakynthoksen saarella ei ole jokia.
Zakynthos-saari kuuluu Kreikkaan, joka on tasavalta. Kreikan pääelinkeinot ovat maatalous, kalastus ja matkailu. Maa tuottaa viljaa, hedelmiä, vihanneksia, tupakkaa, puuvillaa, sokerijuurikkaita ja viinirypäleitä. Kreikka on maailman kolmanneksi suurin oliiviöljyn tuottaja. Kreikan vientituotteita ovat muun muassa oliiviöljy, oliivit ja viini. Jooniansaarten pääelinkeinot ovat puolestaan viinin ja hedelmien viljely sekä kalastus ja merenkulku. Saarten tuotteita ovat oliiviöljy, viinirypäleet ja sitrushedelmät. Zakynthoksen saarelta ovat kotoisin muun muassa pienet, makeat, mustat ja siemenettömät Zanten viinirypäleet. Zakynthos kuului Venetsialle vuosina 1482-1797 ja Isolle-Britannialle vuosina 1815-1864. Tämän jälkeen Jooniansaaret luovutettiin Kreikalle. Myöhemmin Italia vielä miehitti saaret ja toisen maailmansodan aikana Saksa. Joonian saariryhmä palasi Kreikan yhteyteen taas vuonna 1944. Zakynthoksessa tapahtui vuonna 1953 voimakas maanjäristys, joka teki laajaa tuhoa saarella. Kreikka liittyi Euroopan Yhteisöön (nykyään Euroopan Unioni) vuonna 1981. Kreikan virallinen kieli on kreikka, mutta Zakynthoksella pärjää melko hyvin myös englannin kielellä. Kreikkalaisista 98 % on ortodokseja. Kreikan virallinen valuutta on euro.
Zakynthoksen saarella on useita kauniita hiekka-, kivi- ja kalliorantoja. Hyviä uimarantoja löytyy lähinnä saaren pohjois- ja kaakkoisrannikolta kuten muun muassa Kalamakin usean kilometrin pituinen ja loivasti syvenevä hiekkaranta, Tsilivin kahden kilometrin pituinen hiekkaranta sekä Agios Nikolaoksen, Laganasin, Argassin ja Porto Azurron rannat. Joillakin rannoilla on tarjolla myös monia rantapalveluja ja vesiaktiviteetteja kuten vesihiihtoa, snorklausta, sukellusta, vesiskootteri- ja banaaniajelua, nousuvarjoliitoa ja purjehdusta.
Zakynthos-saaren suosituin nähtävyys on vanha salakuljettajien hylky, joka sijaitsee karhean valkoisella hiekalla korkeiden kallioiden välissä Navagio-hiekkarannalla Agios Georgioksen lahdella. Navagio-hiekkaranta on usein luettu maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Sinne pääsee vain merta pitkin veneellä pääkaupungista Zantesta, Agios Nikolaoksen satamasta ja Porto Vromista. Rannalla olevan hylyn on väitetty olevan salakuljetusalus Panagiotis, jonka mukaan ranta onkin saanut lempinimen Smugglers Cove eli Salakuljettajien lahti. Rannan yläpuolella sijaitsevalta näköalatasanteelta voi ihailla upeaa kreikkalaista maisemaa.
Zakynthoksen saarella on 13,5 hehtaarin kokoinen kansallinen meripuisto, joka ulottuu saaren eteläosan Maratianniemestä aina Gerakasrannalle asti. Alue kattaa myös 14 kilometriä pitkän Laganasin rannan ja Kalamakin rannat. Kansallinen meripuisto perustettiin vuonna 1991. Meripuiston tärkeimmät suojeltavat eläimet ovat Välimeren munkkihylkeet ja harvinaiset valekarettikilpikonnat (Caretta Caretta), jotka pesivät vuosittain Zakynthoksen saaren etelärannalla. Valekarettikilpikonnan on arveltu olevan yksi vanhimmista maapallon elämänmuodoista. Kalamakin ranta on merikilpikonnien suojeltu munimisalue ja myös Laganasinlahden kaksi saarta Pelouzo ja Maratonisi ovat rauhoitetut merikilpikonnien pesimiseen. Merikilpikonniin pääsee kuitenkin tutustumaan lasipohjaveneellä tai vuokraveneellä Laganasin rannalta ja Agios Sostiksesta.
Zakynthoksen saaren suosittuja luonnon nähtävyyksiä ovat myös saaren pohjoisosassa sijaitsevat merelliset Siniset Luolat eli Blue Caves. Saaren ympärillä ja luolissa sukeltaessa voi nähdä paljon merenalaista elämää kuten mureenoita, hylkeitä, mustekaloja ja merikilpikonnia. Luolia pääsee ihailemaan myös veneretkillä, jotka lähtevät joko läheisestä pienestä Agios Nikolaoksen satamasta tai pääkaupungista Zantesta.
Kreikassa vallitsee välimerenilmasto. Kreikan sään erityinen piirre on auringonpaisteen suuri määrä. Kesä on sateeton, lämmin tai kuuma. Lähes pilvetön kausi kestää kolme kuukautta. Saaristossa merituulet vilvoittavat kuitenkin mukavasti. Kreikan talvi on taas lauha ja sateinen. Lunta voidaan saada kaikkialla maassa, mutta saaristossa se on harvinaista. Kevät ja syksy ovat vain lyhyitä välivuodenaikoja, jolloin sää on vaihtelevaa. Kreikassa on lämpimintä heinä-elokuussa, jolloin keskilämpötila kohoaa 33 asteeseen. Kylmintä on tammikuussa, jolloin keskilämpötila jää alle 15 asteen.
Kreikkalainen keittiö on saanut vaikutteita muun muassa Välimeren keittiöstä, turkkilaisesta keittiöstä ja arabialaisesta keittiöstä. Kreikkalaisessa keittiössä käytetään pääasiassa oman alueen raaka-aineita kuten tuoreita yrttejä, oliiviöljyä, tomaatteja, sitruunoita ja kalaa. Kreikan ruoka on myös erittäin monipuolista. Ruuanlaiton pääraaka-aine on kreikkalainen neitsytoliiviöljy. Merkittävä osa kreikkalaista keittiötä ovat monenlaiset merenelävät kuten erilaiset kalat, mustekalat ja simpukat. Tärkeimpiä kasviksia ovat tomaatit, munakoisot, okrat, perunat, sipulit ja pavut. Tunnetuin kreikkalainen salaatti horiatiki sisältää kasvisten lisäksi myös fetajuustoa. Liharuoaksi valmistetaan sikaa, lammasta, kanaa ja nautaa. Tyypillisiä kreikkalaisia juustoja ovat feta, halloumi, kasseri ja mizithra. Jälkiruokien kuten leivonnaisten ja piirakoiden valmistuksessa käytetään paljon hunajaa ja filotaikinaa.
Kreikkalaiseen keittiöön ensimmäistä kertaa tutustuessa kannattaa tilata mezeitä eli pikkuruokalajeja, jotta voi ensin maistaa ainakin osaa kreikkalaisten ruokalajien suuresta valikoimasta. Tyypillisiä kreikkalaisia ruokia ovat muun muassa tzatsiki - kreikkalainen salaattidippikastike, horta - villiruoho, taramosalata - mätisalaatti, spanakopita - pinaattipiiras, tiropita - juustopiiras, gigantes - härkäpapu, keftedakia - lihapullat, fasolada - papukeitto, fakes - linssikeitto, mageiritsa - lammaskeitto, psarosoupa - kalakeitto, avgolemono - kanakeitto, dolmades - viininlehtikääryleet, moussaka - munakoiso-jauhelihavuoka, pastitsio - lasagne, saganaki - friteerattu juusto, taramosalata - dippikastike, melizanosalata - munakoisosalaatti, souvlaki - lihavarras, stifado - häränlihapata, gyros pita - pitaleipä, octopus - mustekala, kalamari - kalmari, souzoukakia - lihapullat, gemista - tomaatit, spetsofai - maalais- ja kylämakkarat, kokoras - kukko, patsas - naudan mahalaukku, baklava - leivonnainen ja kathaifi - jälkiruoka. Suosittuja kreikkalaisia ruokajuomia ovat paikalliset omat viinit ja väkevänä alkoholijuomana ehkä tunnetuin on kreikkalainen anisviina ouzo. Kreikassa juodaan kansainvälisiä olutmerkkejä ja siellä on myös monia omia olutmerkkejä kuten muun muassa Mythos. Zakynthos-saaren kuuluisimmat viinit ovat pirteän kuiva valkoviini Verdea ja puolikuiva viini Mastelado.
Zakynthos-saari on hyvä matkakohde etenkin kaikille sukeltamisesta, kauniista hiekkarannoista ja vehreästä luonnosta pitäville. Zakynthoksen yöelämä on vilkkainta Laganasin alueella, jossa voi valita mieleisen illanviettopaikan monien baarien, ravintoloiden ja klubien joukosta. Rantaelämän lomassa voi poiketa myös esimerkiksi pääkaupungin Zanten ortodoksiseen pääkirkkoon, joka on omistettu saaren suojeluspyhimykselle Pyhälle Dionisiokselle, pääkaupungin Strani-kukkulalla sijaitsevaan Venetsialaiseen linnoitukseen tai Bochali-vuoren näköalapaikalle. Pääkaupungista Zantesta löytyvät myös parhaat ostosmahdollisuudet ja tasokkaimmat ruokaravintolat. Suosituimmat tuliaiset ovat oliiviöljy ja erilaiset kilpikonnien suojelua tukevat tuotteet. Helsingistä lentää Zakynthoksen saarelle noin kolme ja puoli tuntia. Kreikassa on sama kellonaika kuin Suomessa.
|
MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITAArabiemiraatitBulgariaEgyptiEnglantiEspanjaChinijon saaristomeri / Kanariansaaret Fuerteventura / Kanariansaaret IslantiIsraelItaliaItävaltaKap VerdeKreikkaKuubaKyprosMaltaNorjaPortugaliRanskaRuotsiSeychellitSuomiTanskaThaimaaTsekkiTunisiaTurkkiVenäjäViroYhdysvallatMATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE |
Lisää Zakynthos kuvia ja Kreikka matkakokemuksia:
Zakynthos kuvia ja Kreikka matkakokemuksia - Pexels Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain. ZAKYNTHOS HOTELLIT KREIKKA LENNOT ZAKYNTHOS MATKAT ZAKYNTHOS MATKAOPAS Zakynthos. Matkaopas Kreikkaan ja Zakynthokseen! MatkaOppaat.com palveluun on kerätty Zakynthos tietoa ja Zakynthos kuvia. Matkaoppaat - Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy. Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle! |
All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited. |