MALLORCA - MATKAOPPAAT

MALLORCA MATKAOPAS

Matkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman.
Matka- ja lomakuvia, reaaliaikainen sää ja sääennuste.

MatkaOppaat etusivu

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

A

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

B

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

C

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

D

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

E

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

F

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

G

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

H

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

I

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

K

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

L

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

M

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

N

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat

O

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

P

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

R

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

S

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

T

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torino / Italia

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

V

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Z

Zakynthos / Kreikka

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Linkkejä

MALLORCA

kuva Espanjan loma Mallorcan matka
Mallorca

Mallorca eli Majorca on Espanjan suurin saari. Se sijaitsee Baleaareilla Välimeressä. Baleaarit ovat saaristo läntisessä Välimeressä lähellä Iberian Peninsulan itäistä rannikkoa. Mallorcan nimi tulee sanasta major, joka tarkoittaa suurta ja Mallorca onkin Baleaarien suurin saari. Se sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Espanjan itärannikolla olevasta Barcelonasta. Mallorcan pinta-ala on 3 624 km² ja sen pituus on itä-länsisuunnassa 100 kilometriä ja pohjois-eteläsuunnassa 75 kilometriä.

Baleaarien sijainti Välimeressä karttakuva
Baleaarien sijainti Välimeressä

Mallorcan väkiluku on noin 850 000 asukasta. Mallorcan pääkaupunki on Palma de Mallorca, jossa asuu 450 000 asukasta. Muita suuria kaupunkeja ovat helmitehtaistaan tunnettu Manacor (35 000 asukasta) ja nahkateollisuuden keskus Inca (25 000 asukasta). Mallorcan viralliset kielet ovat katalaani ja espanja. Mallorcan rahayksikkö on euro ja pääuskonto roomalaiskatolilaisuus.

Espanjan lippu Mallorcan lippu
Espanjan lippu Mallorcan lippu

Baleaarit ovat Espanjalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä. Baleaarien pääkaupunki on Mallorcan tavoin Palma de Mallorca (Palma). Baleaarien neljä suurinta saarta ovat pohjoisesta etelään lueteltuina Menorca, Mallorca, Ibiza ja Formentera.

Espanja Baleaarit Menorcan saari Espanja Baleaarit Mallorcan saari
Menorca MallorcaEspanja Baleaarit Ibizan saari Espanja Baleaarit Formenteran saari
Ibiza Formentera

Baleaareihin kuuluu neljän suuren saaren lisäksi myös yksitoista pientä saarta. Yksi Baleaarien pienistä saarista on nimeltään Cabrera. Saari kuuluu hallinnollisesti Mallorcaan ja on saaren pääkaupungin Palman yksi kaupunginosa. Cabrera on Baleaarien pienten saarien suurin saari. Muut pienet saaret ovat Estells de Fora, L'Imperial, Illa de ses Bledes, Na Redona, Conillera, L'Esponja, Na Plana, Illot Pla, Na Pobra ja Na Foradada.

Espanja Baleaarit Cabreran saari
Cabrera

Mallorca on ollut asuttu saari jo Antiikin ajoilta saakka. Saaren omistaja on kuitenkin vaihtunut useasti, sillä Mallorca ja Palma ovat tulleet vallatuiksi monta kertaa historian aikana. Kukoistuksensa huipulla kaupunki oli ollessaan Majorcan kuningaskunnan pääkaupunki ja osa Aragoniaa 1200- ja 1300-luvuilla. Suuri osa kaupungin historiallisista rakennuksista on tältä aikakaudelta ja ne edustavat tyypillistä goottilaista arkkitehtuuria.

Espanja loma kuva mallorcalaista arkkitehtuuria
Mallorcalaista arkkitehtuuria

Saarelle suuntautuva matkailu on kasvanut räjähdysmäisesti aina 1950-luvulta lähtien. Mallorcalla kävi vuonna 1960 noin 500 000 matkailijaa. Vuonna 2008 peräti jo noin 22 miljoonaa matkailijaa saapui Mallorcalle lentäen. Lisäksi vesiteitse saarelle tuli vuonna 2008 matkailijoita noin 1,5 miljoonaa. Mallorcalta on hyvät lauttayhteydet myös muille Baleaarien saarille ja Espanjan mantereelle kuten Valenciaan ja Barcelonaan.

Espanjan matka kuva Cala Rajadan venesatama Mallorcalla
Cala Rajadan venesatama Mallorcalla

Mallorcan pääelinkeinot ovat maanviljely ja turismi. Muuta toimeentuloa saaren asukkaille tarjoavat kivilouhimot (erityisesti marmorikivi), superfosfaattitehtaat ja pienteollisuus (muun muassa keramiikka, helmet, lasitavarat, kengät, matot ja matkamuistoesineet).

Mallorcalaisia helminauhoja
Mallorcalaisia helminauhoja

Hallinnollisesti Mallorca on jaettu seuraaviin kuntiin: Alaro, Alcudia, Algaida, Andratx, Ariany, Arta, Banyalbufar, Binissalem, Buger, Bunyola, Calvia, Can'n Picafort, Campanet, Campos, Capdepera, Consell, Costitx, Deia, Escorca, Esporles, Estellencs, Felanitx, Fornalutx, Inca, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubi, Llucmajor, Manacor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxi, Montuiri, Muro, Palma, Petra, Sa Pobla, Pollenca, Porreres, Puigpunyent, Santa Eugenia, Santa Margalida, Santa Maria del Cami, Santanyi, Sant Joan, Sant Llorenc des Cardassar, Selva, Sencelles, Ses Salines, Sineu, Soller, Son Servera, Valldemossa, Vilafranca de Bonany.

Espanja kartta - Mallorcan kunnat
Mallorcan kunnat

Mallorca on Välimeren kauneimpia saaria. Maisemaltaan Mallorca on vaihtelevan rikas. Sieltä löytyy niin korkeita vuoristoja, vehmaita laaksoja kuin suojaisia lahdenpoukamiakin. Mallorcalla on kaksi vuoristoa, joista molemmat ovat noin 70 km pitkiä. Lännessä kohoaa korkea Serra de Tramuntana ja idässä matalampi Serra de Llevant. Läntinen vuoristo Serra de Tramuntana on kahdesta vuoristosta korkeampi ja sen korkein vuorenhuippu on Puig Major (1 445 metriä). Koska Puig Major sijaitsee saaren sotilasalueella, sinne eivät pääse saaren asukkaat ja turistit. Tämän vuoksi viereistä vuorenhuippua Puig de Massanellaa pidetään yleisesti saaren korkeimpana vuorenhuippuna (1 364 metriä).

Espanja - Mallorca - Puig Major - vuorenhuippu
Mallorca - Puig Major

Vuoristot erottaa toisistaan alanko, joka päättyy etelässä Palma Bayhin ja Alcudiaan sekä pohjoisessa Pollencan lahden poukamaan. Mallorcalta löytyy paljon valkeita hienohiekkaisia uimarantoja ympäri saarta. Mallorcan 550 kilometrin pituinen rannikko on suurelta osin hyvin hoidettua ja puhdasta. Mallorcan koillisrannikko sisältää kaksi suurta meren poukamaa, Badia de Pollençan ja suuremman Badia d'Alcúdian. Alcudian upea hiekkaranta on peräti 14 kilometriä pitkä. Pohjoinen rannikko on yleisesti rosoista ja siellä on monia jyrkkiä rantakallioita. Äkkijyrkät kalliot ovat usein jopa 300 metriä korkeita.

Espanja - Mallorca - uimaranta
Uimaranta Mallorcalla

Mallorcalla kasvaa vehmasta subtrooppista kasvillisuutta. Mallorcan pääkaupungista Palmasta alkava keskusalue on yleisesti laakeaa ja hedelmällistä tasankoa nimeltään Es Pla. Keskusalueen vaihteleva maisema sisältää mäntymetsiä, oliivipuita, jyrkkiä rotkoja, voimakkaasti pengerrettyjä mäkiä ja hedelmällisen viljavia laaksoja. Keskusalanko, joka hyötyy luoteessa olevien vuoristojen suojasta, on rikasta maanviljely aluetta. Sille on luonteenomaista kaksikerroksinen maanviljely, jossa oliivit, viikunat, aprikoosit, appelsiinit ja mantelipuut muodostavat ylemmän kerroksen ja viljakasvit, sinimailas ja palkokasvit alemman kerroksen.

Espanja - Mallorca - Es Plan tasanko karttakuva
Mallorca - Es Plan tasanko

Mallorcalla on kaakossa vain vähän jylhiä kukkuloita ja saaren kaakkoisosa tunnetaan laajoista kalkkikiviluolistaan (tippukiviluolat) ja maanalaisista järvistään. Kauneimpia ja tunnetuimpia luolia Mallorcalla ovat ainakin Hamsin tippukiviluolat ja lähellä sijaitsevat Dracin luolastot sekä Porto Criston tippukiviluolat. Hamsin tippukiviluolan nimi Coves dels Hams tulee katosta riippuvista kalkkikivipuikoista, jotka muistuttavat ongenkoukkuja. Hamsin tippukiviluolassa voi ihastella maanalaista järveä ja kuunnella samalla päivittäin järjestettyjä klassisen musiikin esityksiä.

Espanja - Mallorcan matka - Tippukiviluola
Tippukiviluola Mallorcalla

Alcudia sijaitsee Mallorcan saaren pohjoisosassa pitkän valkoisia hiekkarantoja täynnä olevan merenlahden päässä. Alcudian lomanviettoalue yhdessä naapurin Playa de Muron alueen kanssa leviää kahdeksan kilometriä rantatien molemmille puolille ja on erityisesti englantilaisten, saksalaisten ja skandinaavisten lomailijoiden suosiossa. Alcudiassa on vaikuttavan kaunis hiekkaranta, melko rauhallinen ilmapiiri ja sieltä on hyvä lähteä tutkimaan saaren pohjoisosan nähtävyyksiä. Alcudiasta on matkaa Mallorcan pääkaupunkiin Palmaan 54 kilometriä ja Alcudian vanhaan kaupunkiin kolme kilometriä.

Espanjalaisen Alcudia kaupungin muurin portti Mallorcalla
Alcudia - Mallorca
Kaupungin muurin portti

Mallorcan ilmasto on tyypillistä välimeren ilmastoa. Vuoristossa Serra de Tramuntanassa on huomattavasti suurempi sademäärä kuin muualla saarella. Kesät ovat tasangoilla kuumia ja kirkkaita ja talvet viileän leutoja ja myrskyisiä. Tramuntana vuorijonossa sää viilenee ja tässä osassa saarta lyhyet lumikuurot talvisin eivät ole harvinaisia.

Mallorcan sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


Mallorca sää - keskimääräiset lämpötilat
Mallorca sää - keskimääräiset lämpötilat

Saaren kauniin luonnon lisäksi Mallorcalla voi nauttia monista historiallisista nähtävyyksistä. Pääkaupungissa Palmassa yksi suosituimmista matkakohteista on mäen päälle rakennettu 700 vuotta vanha ympyrän muotoinen Bellverin linna. Linna rakennettiin 1300-luvulla Aragonin kuninkaan toimesta. Sitä käytettiin myös armeijan vankilana 1700- ja 1800-luvuilla. Bellver tarkoittaa kaunista näkymää ja linnasta avautuukin uskomattoman kauniit näkymät alas merelle ja kaupunkiin.

Espanja - Mallorcan loma - Bellverin linna
Mallorca - Bellverin linna

Toinen suosittu historiallinen kohde Palmassa on Mallorcan hienorakeisesta ambranvärisestä kalkkikivestä rakennettu La Seun katedraali. Katedraalin rakentaminen kesti lähes 400 vuotta ja sen oli aikanaan tarkoitus olla maailman suurin katedraali. Palmasta löytyy myös muun muassa mallorcalaisten hallitsijoiden asuinpaikkana aina 1400-luvulta asti toiminut Almudainan palatsi, arabialainen kylpylä, joka on ainoa muslimivallan ajoilta säilynyt monumentti Mallorcalla ja San Carlosin linna, jossa sijaitsee saarten sotahistoriallinen museo.

Espanja - Mallorca matka - La Seun katedraali kuva
Mallorca - La Seun katedraali

Mallorcan saareen kannattaa tutustua myös omatoimisilla retkillä. Vuokratulla autolla voi kiertää vaikka saaren länsirannikon vuoristoreitin ja tutustua sen varrella oleviin hienoihin kaupunkeihin ja kyliin kuten Valldemosaan, Solleriin ja Port de Solleriin. Vuoristoreitin pohjoispäässä Formentorissa voi käydä ihailemassa korkeita kallioita ja mahtavaa hiekkarantaa. Samalla retkellä ehtii käydä vielä uimassa Alcudian 14 kilometriä pitkällä uimarannalla. Retken varrella oleva pieni Valldemosan vuoristokylä sijaitsee noin 20 kilometriä Palmasta pohjoiseen. Siellä on viehättäviä mallorcalaisia taloja ja muun muassa vanha kartusiaaniluostari.

Espanja - Mallorca loma - Valldemosan kylä
Mallorca - Valldemosan kylä

Mallorca on oikea golfarin paratiisi. Korkeatasoisia ja hyvin hoidettuja kenttiä on kymmenen ympäri saarta. Saarella voi harrastaa monipuolisesti myös muuta liikuntaa kuten patikointia, ratsastusta, tennistä, sukellusta ja surffausta. Lapsiperheelle riemua tarjoavat saarella olevat vesipuistot.

Espanja - Golf matka Mallorcaan
Golf-kenttä Mallorcalla

Varsinkin Palmassa on hyvät ostosmahdollisuudet. Melko edullisia tuotteita ovat tekstiilit, sisustustarvikkeet, vaatteet ja nahkatuotteet. Shoppailun lomassa kannattaa tehdä museojunamatka Sollerin kaupunkiin. Matka tarjoaa upeita maisemia ja Sollerin kaupunki modernia arkkitehtuuria. Mallorcalla on paljon hyviä ruokaravintoloita, joissa hinnat ovat edullisia ja laatu korkea. Tyypillisiä mallorcalaisia ruokia ovat sobrasara-makkarat, ensaimada-piiraat, etanat ja paella. Ruokajuomana tarjotaan olutta, viiniä ja paikallista Hierba-likööriä. Iloista iltaelämää löytyy niin Palmasta kuin lähellä olevasta Palma Novasta, jonka vieressä oleva Magaluf on tunnettu yöelämästään. Vielä sitäkin tunnetumpia bailupaikkoja löytyy eritoten nuorten suosimalta Mallorcan naapurisaarelta Ibizalta.

Espanja - Mallorca - Sollerin museojuna
Mallorca - Sollerin museojuna

Suomesta on tehty pakettimatkoja Mallorcalle jo yli 30 vuotta. Mallorca on turvallinen ja monipuolinen matkakohde etenkin lapsiperheille. Suomesta lentää Mallorcalle neljässä tunnissa. Aikaeroa Suomella ja Mallorcalla on vain yksi tunti. Mallorcalla kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Suomi
Mallorca

MALLORCA HOTELLIT MAJOITUS JA YÖPYMINEN

MatkaOppaat etusivu

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

Arabiemiraatit

Dubai

Sharjah

Bulgaria

Kultahietikko

Sunny Beach

Egypti

Hurghada

Nabq Bay / Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh

Englanti

Lontoo

Espanja

Alcudia / Mallorca

Alicante / Costa Blanca

Cabrera / Mallorca

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret

El Hierro / Kanariansaaret

Formentera / Mallorca

Fuengirola / Costa del Sol

Fuerteventura / Kanariansaaret

Gran Canaria / Kanariansaaret

Ibiza / Mallorca

Kanariansaaret

La Gomera / Kanariansaaret

La Palma / Kanariansaaret

Lanzarote / Kanariansaaret

Malaga / Costa del Sol

Mallorca

Menorca / Mallorca

Teneriffa / Kanariansaaret

Torremolinos / Costa del Sol

Torrevieja / Costa Blanca

Islanti

Reykjavik

Israel

Eilat

Italia

Alghero / Sardinia

Gardajärvi

Sardinia

Torino

Itävalta

Bad Gastein / Alpit

Flachau / Alpit

Obertauern / Alpit

Saalbach-Hinterglemm / Alpit

Schladming / Alpit

Kap Verde

Boa Vista

Branco

Brava

Cima

Fogo

Grande

Kap Verde

Maio

Raso

Sal

Santa Luzia

Santiago

Santo Antão

São Nicolau

São Tiaco

São Vicente

Kreikka

Hania / Kreeta

Ixia / Rodos

Kreeta

Rodos

Zakynthos

Kuuba

Havanna / Karibian saaret

Varadero / Karibian saaret

Kypros

Agia Napa

Larnaka

Malta

Comino

Gozo

Malta

Norja

Oslo

Portugali

Albufeira / Algarve

Algarve

Azorit

Corvo / Azorit

Desertassaaret / Madeira

Faial / Azorit

Flores / Azorit

Graciosa / Azorit

Madeira

Monte Gordo / Algarve

Pico / Azorit

Porto Santo / Madeira

Santa Maria / Azorit

São Jorge / Azorit

São Miguel / Azorit

Selvegenssaaret / Madeira

Terceira / Azorit

Ranska

Chamonix / Alpit

Pariisi

Ruotsi

Tukholma

Seychellit

Seychellit

Victoria

Suomi

Helsinki

Tanska

Kööpenhamina

Thaimaa

Phuket

Tsekki

Praha

Tunisia

Djerba

Sousse

Turkki

Alanya

Venäjä

Pietari

Viro

Tallinna

Yhdysvallat

New York

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Matkustus ja odottelu

Linkkejä

MatkaOppaat etusivu

Lisää Mallorca kuvia ja Mallorca matkakokemuksia:

Mallorca kuvia, matkakokemuksia ja videoita - Pexels
Kuvia Mallorcan saarilta - Unsplash
Mallorca kuvia - Google

Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain.

MALLORCA HOTELLIT MALLORCA LENNOT MALLORCA MATKAT

MALLORCA MATKAOPAS

Mallorca. Matkaopas Mallorcaan!

MatkaOppaat.com palveluun on kerätty Mallorca tietoa ja Mallorca kuvia.

Matkaoppaat -

Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy.

Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle!

MatkaOppaat etusivu

All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited.

Lisää tämä sivu suosikkeihisi. (CTRL+D)