PRAHA - TSEKKI

PRAHA TSEKKI MATKAOPAS

PRAHA TSEKKI - MATKAOPPAAT

Matkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman.
Matka- ja lomakuvia, reaaliaikainen sää ja sääennuste.

MatkaOppaat etusivu

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

A

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

B

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

C

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

D

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

E

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

F

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

G

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

H

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

I

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

K

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

L

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

M

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

N

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat

O

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

P

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

R

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

S

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

T

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torino / Italia

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

V

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Z

Zakynthos / Kreikka

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Linkkejä

PRAHA

Praha sijaitsee Vltava-joen varrella Tšekissä kuva loma matka
Praha sijaitsee Vltava-joen varrella Tšekissä

Praha (vanha suomenkielinen nimi Praagi) on Tšekin pääkaupunki ja maan suurin kaupunki. Praha on saanut monta lempinimiä kuten "Kultainen kaupunki", "Sadan tornin kaupunki", "Kaikkien kaupunkien äiti" ja "Euroopan eurooppalaisin kaupunki". Praha sijaitsee Böömin metsien keskellä Vltavajoen (saksaksi Moldaun) rannalla jokilaaksossa. Vltava-joki virtaa 30 kilometrin pituudelta kaupungin läpi ja se on leveimmässä kohdassaan 330 metriä leveä. Osa Prahasta on levittäytynyt myös jokilaaksoa ympäröiville kukkuloille, joita ovat Letná, Vítkov, Opyš, Vìtrov, Skalka, Emauzy, Vyšehrad, Karlov ja Petrín. Praha on arkkitehtuuriltaan yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Prahan vanhakaupunki on hyvin säilynyt ja se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Prahassa on syntynyt myös monia kulttuurin merkkihenkilöitä kuten säveltäjät Beethoven, Liszt, Hayden ja Mozart sekä kirjailija Franz Kafka. Prahan pinta-ala on 496 km² ja asukasluku on noin 1,3 miljoonaa. Kaupungin asukkaista noin 40 000 asuu kaupungin historiallisessa keskustassa eli vanhassa kaupungissa. Prahan keskusta koostuu neljästä historiallisesta osasta eli linnan alueesta, pienestä korttelista (Malá Strana), vanhasta kaupungista (Staré Mesto) ja uudesta kaupungista (Nové Mesto). Tsekissä Prahan jälkeen suurimmat kaupungit ovat Brno (noin 370 000 asukasta) ja Ostrava (noin 315 000 asukasta). Prahasta on matkaa Brnoon noin 210 kilometriä, Ostravaan noin 350 kilometriä, Itävallan pääkaupunkiin Wieniin noin 350 kilometriä ja Saksan pääkaupunkiin Berliiniin noin 350 kilometriä. Prahan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Tsekki kartta sijainti
Tsekki - sijainti

Tšekin naapurimaat ovat lännessä Saksa, etelässä Itävalta ja idässä Puola sekä Slovakia. Tšekki jakaantuu kolmeen alueeseen Böömiin, Määriin ja Sleesiaan. Tšekin maasto on vaihtelevaa. Läntinen Böömi muodostaa alangon, jota ympäröivät matalat vuoret kuten Sudeetit. Sudeetteihin kuuluvassa Krkonošen vuoristossa sijaitsee Tšekin korkein kohta 1602 kilometriä korkea Snežka-vuori. Itäinen Määri taas on mäkistä ja sieltä saavat alkunsa Moravajoki ja Oderjoki. Tšekin alueella virtaa yhteensä kuusi suurta jokea Eger, Elbe, Morava, Neisse, Oder ja Tšekin pisin joki Vltava. Tšekki kuuluu lehtimetsävyöhykkeeseen, mutta ylängöillä ja vuoristoissa kasvaa myös havumetsää. Yleisimmät puulajit ovat tammi, kuusi ja pihta. Tšekin luonnonvaraiseen eläimistöön kuuluvat muun muassa jänis, saukko, näätä, fasaani, pyy, villisika, kauris, sorsa, hanhi, kotka, haikara, susi ja karhu.

Praha Tsekki kartta sijainti matka
Praha - Tsekki - sijainti

Tšekki on tasavalta. Maan pinta-ala on noin 80 000 km² ja asukasluku noin 10 miljoonaa. Tšekin tärkeimmät luonnonvarat ovat kivihiili, ruskohiili, uraani, grafiitti, kalkkikivi, kaoliini ja puutavara. Tšekin pääelinkeinot ovat palvelut, teollisuus ja maatalous. Tšekin virallinen kieli on tšekin kieli. Tšekin suurimmat uskontokunnat ovat katolilaisuus (27 %), protestanttisuus (1 %), hussiitit (1 %) ja pieni juutalainen yhteisö. Väestöstä jopa 59 % ei tunnusta mitään uskontoa. Tšekin virallinen valuutta on Tšekin koruna. Yksi Tšekin koruna on 0,04 euroa.

Tsekki lippu Praha lippu
Tsekin lippu Prahan lippu

Tšekillä on pitkä historia. Vltavajoen varrella asui kelttejä jo noin 400 ennen Kristusta. Boii-kelttiheimo antoi nimensä Bohemialle eli Böömille. Juuri ennen ajanlaskumme alkua maahan tuli germaaneja (marcomanneja ja quadeja). Arviolta 535 jälkeen Kristuksen saapuivat tšekit ja määriläiset. Prahan linnan ja koko kaupungin nimi on tšekkiläisten historioitsijoiden mukaan johdettu Vltava-joen askelmista (tšekiksi prah), joiden kautta vesi virtasi aikoinaan kohisten. Tšekistä tuli itsenäinen valtio vuonna 1989, jolloin Tšekkoslovakia jaettiin kahtia kahteen valtioon Tšekkiin ja Slovakiaan. Prahan kaupunki perustettiin 800-luvun alkupuolella. Prahan kukoistuksen kausi oli Kaarle IV:n hallintokaudella ja 1300-luvulla. Silloinen kuningas rakennutti paljon Prahan kaupunkia ja hienoja rakennuksia kuten Kaarlen sillan. Rooman tavoin Prahakin rakennettiin aikoinaan yhdeksälle kukkulalle.

Roudnice-kaupunki ja Ríp-vuori. Roudnice on yksi Tšekin vanhimmista kaupungeista
Roudnice-kaupunki ja Ríp-vuori
Roudnice - yksi Tšekin vanhimmista kaupungeista

Prahan suosituimmat nähtävyydet ovat goottilaistyylinen Kaarlen silta, vanhankaupungin aukio sekä Prahan linna ja linnan alue. Kaarlen silta kulkee Vltava joen yli. Silta valmistui 1400-luvun alkupuolella ja se toimi aikanaan tärkeimpänä kauppaväylänä Prahan linnan ja vanhankaupungin välillä. Kaarlen sillassa on 16 kaarta ja se on 516 metriä pitkä sekä melkein 10 metriä leveä. Sitä vartioi molemmissa päissä yhteensä kolme tornia. Vanhan kaupungin puolella olevan tornin on usein sanottu olevan yksi hienoimmista goottilaisen tyylin hallintorakennuksista maailmassa. Silta on koristeltu yhteensä 30 barokkityylisellä pyhimyksen patsaalla ja veistoksella. Pyhän Johanneksen patsaan koskettamisen sanotaan tuovan hyvää onnea ja varmistavan, että koskettaja palaa vielä joskus takaisin Prahaan. Kaarlen silta on päivisin täynnä taiteilijoita, jonglöörejä, katumuusikkoja, kaupustelijoita ja turisteja.

Historiallinen Kaarlen silta Tšekki Praha matka kuva loma
Historiallinen Kaarlen silta - Praha - Tšekki

Prahan vanhasta kaupungista löytyy kaikkea viehättävää kuten vanhoja rakennuksia, sokkeloisia kujia, museoita, tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita sekä mielenkiintoisia toreja ja aukioita. Vanhankaupungin aukion ympärillä seisovat Týnin kirkko, Golz-Kinskýn palatsi, Pyhän Nikolauksen kirkko ja raatihuone. Raatihuoneen seinässä on legendaarinen ja vaikuttavan näköinen astronominen kello. Kello on rakennettu vuonna 1410 ja se näyttää ajan lisäksi vuodenajan, kuukauden, auringon ja kuun paikan sekä kaikki eläinradan merkit. Joka tasatuntina kellotaulujen vieressä avautuvat luukut, joista työntyy esiin 12 apostolia. Luurankonukke soittaa kelloa ja kääntää tiimalasia ajan loppumisen merkiksi syntisiä paheita esittäville nukeille. Nämä pudistavat päitänsä ja kukon kiekaistessa jokainen katoaa takaisin luukkunsa taakse.

Prahan Vanhankaupungin aukio ja Týnin kirkko
Vanhankaupungin aukio ja Týnin kirkko
Praha - Tsekki

Prahan linnan alue (Hradcany) on 7,3 hehtaarin alueella oleva maailman suurin muinaislinna. Se on myös toiminut jo melkein sata vuotta Tšekin presidentin virka-asuntona. Linna on yli puoli kilometriä pitkä ja yli 100 metriä leveä. Se rakennettiin prinssi Borivojin toimesta 800-luvulla. Prahan linnan alue koostuu ryhmästä erillisiä linnarakennuksia, joita yhdistävät toisiinsa sisäpihat. Linnan porttien edessä tapahtuu joka tunti vahdin vaihto ja keskipäivän aikaan seremonia sisältää myös fanfaarit. Prahan linnan kolmannella linnanpihalla sijaitsee näyttävä goottilaistyylinen Pyhän Vituksen katedraali, jossa on käpymäiset kirkontornit ja mustanpuhuva julkisivu. Katedraalin sisällä on vaikuttavia kuvafreskoja ja suuria ikkunoita. Katedraaliin on haudattu useita tšekkien suojeluspyhimyksiä. Prahan linnan alueella kannattaa käydä myös alueen useissa gallerioissa, museoissa, luostarissa, Pyhän Yrjön basilikassa, historiallisissa palatseissa ja ihastuttavalla Kultaisella kujalla.

Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali Tšekki matka
Prahan linna ja Pyhän Vituksen katedraali
Praha - Tsekki

Prahassa on useita upeita puistoja, joista monet sijaitsevat kukkuloilla, joilta on myös hienot näköalat alas kaupunkiin. Mukava puisto ydinkeskustassa on Frantiskanska zahrada -puistikko, joka sijaitsee Vaclavske namesti -keskusaukion ja Panna Maria Snezna -kirkon välissä. Keski-Euroopan yksi hienoimmista puistoista on ydinkeskustan ulkopuolella oleva Letenske sady eli englanniksi Letna Park. Sinne pääsee kiipeämällä Cechuv most -sillan päässä olevaa jyrkkää asfalttipolkua pitkin. Prahan yksi suurimmista puistoista on Parukarka, joka sijaitsee Zizkovin opiskelija- ja työläiskaupunginosassa. Prahan turistien eniten suosimat puistot ovat kuitenkin Petrinin kukkula Mala Strana -kaupunginosan vieressä, lähellä Strahovin luostaria ja Parukarkan vieressä sijaitseva pitkä ja kapea Zizkovin kukkula eli Vitkov. Petrinin kukkulalle on rakennettu muun muassa 299 rapun pienoismalli Eiffel-tornista. Kukkulalla sijaitsee myös tähtitorni ja observatorio sekä vanha luostari.

Letenske sady -puisto Letna Park Praha Tšekki
Letenske sady -puisto (Letna Park)
Praha - Tsekki

Tšekki sijaitsee Manner-Euroopan ilmastovyöhykkeellä, jossa kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Säähän vaikuttavat idästä Siperiasta ja lännestä Atlantilta tulevat ilmastolliset vaikutukset. Prahassa on keskieurooppalaisen leuto meri- ja mannerilmasto. Kesät ovat lämpimiä ja talvet kylmiä, kosteita ja koleita. Prahan keskilämpötila toukokuusta syyskuuhun on 22 celsiusastetta. Lämpötila ei tavallisesti nouse kesällä yli +35 asteen eikä talvella laske alle -15 asteen. Päivänvaloa on noin seitsemän tuntia päivässä. Kaupungin sademäärä jakautuu melko tasaisesti koko vuodelle, mutta kesällä ja syksyllä sataa useimmiten hieman enemmän kuin keväällä ja talvella. Kesällä saattaa myös joskus esiintyä ukkosta. Prahassa on talvella lunta vain harvoin.

Tsekki Praha sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


Tsekki Praha sää - keskimääräiset lämpötilat
Tsekki Praha sää
keskimääräiset lämpötilat

Tšekin keittiö on tyypillinen keskieurooppalainen keittiö, joka muistuttaa itävaltalaista, eteläsaksalaista ja unkarilaista keittiötä. Tšekkiläinen ruoka on yleensä tukevampaa, rasvaisempaa ja suolaisempaa kuin suomalainen ruoka. Tšekkiläisen keittiön perusaineksina ovat paikalliset tuotteet kuten viljakasvit, kaali, perunat, porsaan-, naudan-, ja kananliha. Tšekkiläinen keittiö on peruna-, liha- ja rasvavoittoista. Porsaanliha on erityisen suosittua ja samoin eri tavoin valmistetut perunat, joista yleisimpiä ovat keitetyt perunat, perunamuusi, perunasienet, perunaletut ja krokety-perunat eli pyöreät Pariisin perunat. Tyypillisiä tšekkiläisiä ruokia ovat porsaanpaisti knedlikeilla (suomeksi myös knöödelit) ja hapankaalilla sekä Svícková-paahtopaisti, joka on usein maustettu pekonilla ja paksulla kastikkeella, joka koostuu ainakin porkkanoista, persiljasta, juuriselleristä ja smetanasta. Kalaruokana tarjotaan yleensä karppia. Jälkiruokana voi olla esimerkiksi omenastruudeli ja letut, joiden lisukkeena on hedelmiä tai jäätelöä. Ruokajuomana tarjotaan tavallisesti olutta, vettä ja viiniä. Tšekkiläinen olut on maailmankuulua ja maa onkin oikea oluenystävän paratiisi. Perinteisiä tšekkiläisiä olutmerkkejä ovat Velkopopovický Kozel, Urguell, Staropramen ja Gambrinus. Tšekissä on keksitty myös yleisesti maailmalla tunnettu lager-olut.

Krokety-perunoita eli pyöreitä Pariisin perunoita keittiö tsekkiläinen ruoka
Krokety-perunoita eli pyöreitä Pariisin perunoita

Praha sopii matkakohteeksi etenkin kaikille oluen, keski-aikaisen arkkitehtuurin, kulttuurin ja shoppailun ystäville. Praha on täynnä viehättäviä vanhoja rakennuksia sekä barokki-, rokokoo- ja jugendtyylisiä katuja. Prahasta voi tehdä myös päiväretken lähellä sijaitseviin muihin kauniisiin keskiaikaisiin kaupunkeihin kuten Telciin, Litomericeen ja Kutna Horaan sekä Karstejnin, Konopisten ja Cesky Krumlovin linnakaupunkeihin. Praha on kulttuurielämältään yksi maailman johtavia kaupunkeja. Musiikki- ja teatteritarjonta on runsasta ja taiteen ystäville etenkin Sternbergin palatsissa oleva Kansallisgalleria ja Pyhän Yrjön luostarissa oleva vanhan böömiläisen taiteen kokoelma ovat vaikuttavia elämyksiä. Tšekin hintataso on alhainen. Prahassa on useita suuria ostoskeskuksia kuten Palladium, Nový Smíchov ja Prahan laidalla sijaitseva muotialan tehtaanmyymälöiden keskus, josta löytää kymmeniä kauppoja ja merkkituotteita yli puoleenkin hintaan alennettuina. Myös vanhasta kaupungista etenkin Parížská ja Príkopy -kaduilta löytyy tunnettuja merkkituotteita ja mukavia tuliaisia kotiin. Prahasta kannattaa ostaa ainakin upeaa böömiläistä kristallia, erilaisia nahkatuotteita, puisia leluja, tšekkiläistä Becherovkaja-yrttilikööriä, tummanpunaisista granaattipuolijalokivistä tehtyjä koruja ja viehättäviä marionetti-nukkeja. Lento Helsingistä Prahaan kestää noin kaksi tuntia. Prahassa kello on tunnin vähemmän kuin Helsingissä.

Suomi
Tsekki

PRAHA HOTELLIT JA PRAHA MAJOITUS

MatkaOppaat etusivu

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

Arabiemiraatit

Dubai

Sharjah

Bulgaria

Kultahietikko

Sunny Beach

Egypti

Hurghada

Nabq Bay / Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh

Englanti

Lontoo

Espanja

Alcudia / Mallorca

Alicante / Costa Blanca

Cabrera / Mallorca

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret

El Hierro / Kanariansaaret

Formentera / Mallorca

Fuengirola / Costa del Sol

Fuerteventura / Kanariansaaret

Gran Canaria / Kanariansaaret

Ibiza / Mallorca

Kanariansaaret

La Gomera / Kanariansaaret

La Palma / Kanariansaaret

Lanzarote / Kanariansaaret

Malaga / Costa del Sol

Mallorca

Menorca / Mallorca

Teneriffa / Kanariansaaret

Torremolinos / Costa del Sol

Torrevieja / Costa Blanca

Islanti

Reykjavik

Israel

Eilat

Italia

Alghero / Sardinia

Gardajärvi

Sardinia

Torino

Itävalta

Bad Gastein / Alpit

Flachau / Alpit

Obertauern / Alpit

Saalbach-Hinterglemm / Alpit

Schladming / Alpit

Kap Verde

Boa Vista

Branco

Brava

Cima

Fogo

Grande

Kap Verde

Maio

Raso

Sal

Santa Luzia

Santiago

Santo Antão

São Nicolau

São Tiaco

São Vicente

Kreikka

Hania / Kreeta

Ixia / Rodos

Kreeta

Rodos

Zakynthos

Kuuba

Havanna / Karibian saaret

Varadero / Karibian saaret

Kypros

Agia Napa

Larnaka

Malta

Comino

Gozo

Malta

Norja

Oslo

Portugali

Albufeira / Algarve

Algarve

Azorit

Corvo / Azorit

Desertassaaret / Madeira

Faial / Azorit

Flores / Azorit

Graciosa / Azorit

Madeira

Monte Gordo / Algarve

Pico / Azorit

Porto Santo / Madeira

Santa Maria / Azorit

São Jorge / Azorit

São Miguel / Azorit

Selvegenssaaret / Madeira

Terceira / Azorit

Ranska

Chamonix / Alpit

Pariisi

Ruotsi

Tukholma

Seychellit

Seychellit

Victoria

Suomi

Helsinki

Tanska

Kööpenhamina

Thaimaa

Phuket

Tsekki

Praha

Tunisia

Djerba

Sousse

Turkki

Alanya

Venäjä

Pietari

Viro

Tallinna

Yhdysvallat

New York

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Matkustus ja odottelu

Linkkejä

MatkaOppaat etusivu

Lisää Praha kuvia ja Tsekki matkakokemuksia:

Praha kuvia ja Tsekki matkakokemuksia - Pexels
Kuvia Prahasta ja Tsekeistä - Unsplash
Praha kuvia - Google

Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain.

PRAHA HOTELLIT PRAHA LENNOT PRAHA MATKAT

PRAHA MATKAOPAS

Praha. Matkaopas Tsekin Prahaan!

MatkaOppaat.com palveluun on kerätty Praha tietoa ja Praha kuvia.

Matkaoppaat -

Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy.

Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle!

MatkaOppaat etusivu

All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited.

Lisää tämä sivu suosikkeihisi. (CTRL+D)