TUKHOLMA - RUOTSI

TUKHOLMA RUOTSI MATKAOPAS

TUKHOLMA - MATKAOPPAAT

Matkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman.
Matka- ja lomakuvia, reaaliaikainen sää ja sääennuste.

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

A

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

B

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

C

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

D

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

E

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

F

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

G

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

H

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

I

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

K

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

L

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

M

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

N

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat

O

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

P

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

R

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

S

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

T

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torino / Italia

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

V

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Z

Zakynthos / Kreikka

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Linkkejä

Varaa rantahuviloita ja lomamökkejä ympäri maailman

TUKHOLMA

kuva Ruotsi Tukholma loma matka
Tukholma - Ruotsi

Tukholma on Ruotsin pääkaupunki ja kunta Ruotsin keskiosan itärannikolla Itämeren rannalla. Tukholman keskusta sijaitsee paikalla, jossa Ruotsin kolmanneksi suurin järvi Mälaren ja Itämeren lahti Saltsjön kohtaavat toisensa. Tukholma on rakennettu yhteensä 14 saarelle, joita yhdistää 56 siltaa. Tukholman asukasluku on noin 830 000 ja Tukholman kunnan eli suur-Tukholman alueen asukasluku on noin kaksi miljoonaa. Tukholman kunnan pinta-ala on 209 km², josta maapinta-alan osuus on 188 km² ja vesipinta-alan 21 km². Tukholmaa voi kuvata kauniiksi vihreäksi kaupungiksi, sillä sen alueesta yli 30 prosenttia muodostuu vesiteistä ja toinen 30 prosenttia puistoista ja vihreistä alueista. Tukholmassa on myös vilkas kulttuurielämä, erinomaiset shoppailu mahdollisuudet, paljon hyviä ravintoloita, tasokkaita hotelleja, kansainvälisesti maineikkaita klubeja sekä erilaisia musiikkitapahtumia. Ruotsin muita suuria kaupunkeja Tukholman ohella ovat muun muassa Göteborg (noin 500 000 asukasta) ja Malmö (noin 280 000 asukasta). Tukholmasta on matkaa Helsinkiin noin 400 kilometriä, Göteborgiin noin 500 kilometriä ja Malmöön noin 600 kilometriä. Ruotsin suurin lentokenttä Arlanda sijaitsee noin 45 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen.

kartta Ruotsi Tukholma sijainti
Tukholma - Ruotsi - sijainti

Tukholmassa on yhteensä 14 kaupunginosa-aluetta. Tukholman kunta jaetaan epävirallisesti kolmeen osaan; sisäkaupunkiin (innerstaden), Länsi-Tukholmaan (västerort) ja Etelä-Tukholmaan (söderort). Sisäkaupunki muodostuu Södermalmista, Norrmalmista, Östermalmista, vanhasta kaupungista ja Kungsholmenista. Tukholman pääkatu on Drottninggatan. Muita tunnettuja Tukholman katuja ovat muun muassa Strandvägen ja Birger Jarlsgatan sekä vanhassa kaupungissa sijaitseva Mårten Trotzigs gränd, joka on kaupungin kapein kuja. Tukholman korkein kohta on Vårbergin kaupunginosan 77 metriä korkea Vikingaberget-vuori.

kartta Tukholman 14 kaupunginosa-aluetta
Tukholman 14 kaupunginosa-aluetta

Tukholma on tunnettu monista saaristaan. Kaikkiaan Tukholman upea saaristo koostuu noin 30 000 saaresta, karista ja luodosta. Merkittävin 14 pääsaaresta on Stadsholmenin saari, jolla Tukholman vanha kaupunki suurimmaksi osaksi sijaitsee. Tukholman 14 pääsaarta ovat nimeltään: Stadsholmen, Riddarholmen, Strömsborg, Helgeandsholmen, Södermalm eli Åsö, Reimersholme, Långholmen, Stora Essingen, Lilla Essingen, Kungsholmen, Djurgården eli Valdemarsön, Beckholmen, Skeppsholmen ja Kastellholmen. Djurgårdenin saaren puistoalueella sijaitsevat monet Tukholman suositut nähtävyydet kuten Wasa-laivan museo, Pohjoismainen museo (Nordiska museet), Biologinen museo, Junibacken, huvipuisto Gröna Lund sekä ulkoilmamuseo ja eläintarha Skansen.

valokuva Tukholman Skansenin ulkoilmamuseo ja eläintarha
Skansenin ulkoilmamuseo ja eläintarha
Tukholma - Ruotsi

Tukholma perustettiin Birger Jaarlin toimesta vuonna 1252 nykyisen vanhan kaupungin paikalle. Tukholman ensimmäiset rakennukset olivat keskiajalla linnoituksia, joiden tarkoituksena oli rajoittaa liikennettä Mälaren-järven ja Itämeren välillä. Kuningas Kustaa Vaasan aikana 1500-luvulla Tukholman asema Ruotsin pääkaupunkina vahvistui ja sen rooli kaupankäynnin keskuspaikkana kasvoi. Tukholman vanha linna Tre Kronor paloi maan tasalle vuonna 1697. Linnan jälleenrakennus aloitettiin heti palon jälkeen ja vanhan linnan tilalle valmistui nykyinen kuninkaanlinna vuonna 1754. Suomalaisia on asunut Tukholmassa aina keskiajalta lähtien. Nykyään noin 100 000 Suomen kansalaista asuu pysyvästi Ruotsissa. Suurin osa näistä henkilöistä lapsineen lukeutuu ruotsinsuomalaisiin. Ensimmäiset suomenkieliset kirjat; Mikael Agricolan Abckiria, Rucouskiria ja Se Wsi Testamenti painettiin keskiajalla Tukholmassa. Nykyään Tukholmassa on muutama suomenkielinen esikoulu ja ruotsinsuomalainen peruskoulu Kungsholmenin Fridhemsplanilla. Tukholmassa toimivat myös Tukholman Suomalainen seurakunta ja Suomalainen kirkko, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa
Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa

Tukholma on ollut kaupunki jo 1200-luvulta lähtien ja 1300-luvulta lähtien Ruotsin poliittinen ja taloudellinen keskus. Ruotsin valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia eli kuningaskunta, jota johtaa kuningas Kaarle XVI Kustaa. Ruotsin pääkieli on ruotsi ja suurin vähemmistökieli on suomi. Ruotsin kansalaisista 86 % kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Ruotsin virallinen valuutta on ruotsin kruunu. Yksi euro on noin 9,4 ruotsin kruunua.

Tukholman vaakuna Ruotsin lippu
Tukholman vaakuna Ruotsin lippu

Tukholman tunnetuimpiin kulttuurinähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan virka-asunto eli Tukholman kuninkaanlinna, Tukholman kaupungintalo, Suurkirkko ja Tukholman tunnelmallinen vanha kaupunki. Tukholman kuninkaan linna sijaitsee vanhassa kaupungissa. Linna on rakennettu suurimmaksi osaksi 1700-luvulla italialaiseen barokkityyliin ja se sisältää yli 600 huonetta. Helsingin Kauppatorilla sijaitsevan Ruotsin suurlähetystön julkisivu on jäljitelmä Tukholman kuninkaanlinnasta.

kuva Kuninkaan linna Ruotsi Tukholma loma matka
Kuninkaanlinna - Tukholma - Ruotsi

Tukholman vuonna 1923 valmistunut kaupungintalo sijaitsee Kungsholmenin saarella. Tukholman kunnanvaltuusto kokoontuu kaupungintalolla joka toinen maanantai ja siellä pidetään myös neljän vuoden välein Ruotsin valtiopäivät. Kaupungintalon 106-metristä tornia koristaa Ruotsin ikivanha kolmen kruunun symboli.

kuva Ruotsi Tukholma kaupungintalo matka
Kaupungintalo - Tukholma - Ruotsi

Suurkirkko (ruotsiksi Storkyrkan), toiselta nimeltään Pyhän Nikolain kirkko on Tukholman vanhin seurakuntakirkko. Se sijaitsee vanhassa kaupungissa lähellä kuninkaallista linnaa sekä Börshusetia. Suurkirkko palveli vuoteen 1907 asti Ruotsin kuninkaiden kruunajaiskirkkona. Se on myös toiminut vuodesta 1942 lähtien Tukholman tuomiokirkkona. Tänä kesänä Suurkirkko oli muun muassa kruununprinsessa Victorian ja hänen puolisonsa Daniel Westlingin hääkirkko. Suurkirkon arkkitehtuuri oli alkujaan 1300-luvun gotiikkaa, mutta myöhemmin vuonna 1740 kirkon sisustus muutettiin edustamaan barokkia. Kirkko kätkee sisäänsä korvaamattomia taideaarteita, muun muassa Pyhää Yrjänää ja lohikäärmeettä kuvaavan puisen patsaan, jonka on suunnitellut Bernt Notke. Suurkirkon ainoa torni on 66 metriä korkea.

lomamatka Ruotsi Tukholma Suurkirkko valokuva
Suurkirkko - Tukholma - Ruotsi

Tukholman vanha kaupunki (ruotsiksi Gamla stan) on Tukholman vanhin kaupunginosa. Se sijaitsee suurimmaksi osaksi Mälarenin kahden lyhyen laskujoen Norrströmin ja Slussenin väliin jäävällä Stadsholmenin saarella, mutta leviää osin myös läheisille Riddarholmenin, Strömsborgin ja Helgeandsholmenin saarille. Tukholman vanha kaupunki on myös osa Södermalmin kaupunginosa-aluetta ja se kuuluu UNESCO:n maailmanperintölistalle. Vanha kaupunki on peräisin 1200-luvulta, jolloin Birger-jaarli antoi rakennuttaa linnoituksen Mälarenin "lukoksi". Kaupunki levisi myöhemmin tämän linnoituksen ympärille. Keskiajalla kaupunkia ympäröivät muurit, jotka olivat nykyisten Västerlånggatanin ja Österlånggatanin sisäpuolella. Keskellä vanhaa kaupunkia on Stortorget-tori, joka on kuuluisa siellä vuonna 1520 tapahtuneesta Tukholman verilöylystä.

Tukholman vanhan kaupungin arkkitehtuuria
Tukholman vanhan kaupungin arkkitehtuuria

Tukholmassa sää on kaupungin pohjoismaiseen sijaintiin nähden melko leutoa. Kaupungissa on vuosittain noin kaksi tuntia auringonpaistetta päivää kohden. Kesät ovat lämpimiä ja miellyttäviä. Päivällä keskimääräinen lämpötila on tavallisesti korkeimmillaan 20-22 astetta ja alimmillaan 13 astetta. Joinakin hellepäivinä lämpötila voi nousta jopa 30 asteeseen. Talvet ovat kylmiä ja joskus myös lumisia. Lämpötilat vaihtelevat keskimäärin -5 asteesta yhteen asteeseen ja lämpötila harvoin laskee alle -15 pakkasasteen. Kevät ja syksy ovat yleensä viileitä tai leutoja. Tukholman vuosittainen sademäärä on 539 millimetriä ja kaupungissa on vuodessa noin 170 kevyen tai kohtalaisen sateen sadepäivää. Tukholmassa sataa lunta pääosin marraskuusta joulukuun loppuun. Toiset talvet ovat hyvin lumisia ja toiset taas leudompia, jolloin sataa lähinnä vettä.

Ruotsi Tukholma sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


Ruotsi Tukholma sää - keskimääräiset lämpötilat
Ruotsi Tukholma sää
keskimääräiset lämpötilat

Ruotsalainen keittiö sisältää joukon perinteisiä ruotsalaisia ruokalajeja. Kansainvälisesti tunnetuimpia ruotsalaisia ruokalajeja ovat lihapullat, Falunin makkara (falukorv), viilipiimä ja näkkileipä. Ruotsalainen kotiruoka ei juuri eroa muiden skandinaavisten ja pohjoiseurooppalaisten maiden kotiruoasta, vaikka eri maissa tietyt lisukkeet ja ruokajuomat voivatkin vaihdella. Ruotsalaisen kotiruoan raaka-aineet ovat kotimaisia. Tavallisia raaka-aineita ovat sianliha, karkeat viljatuotteet, perunat ja juurekset. Tavanomaisia ruoan valmistustapoja ovat suurustaminen ja pitkään kypsentäminen, kun taas mausteita käytetään melko maltillisesti. Aikojen saatossa Ruotsi on ollut hyvin avoin myös vieraille ruokavaikutteille. Nykyään suosittuja ruokalajeja ovat muun muassa ranskalaisen keittiön antimet, japanilaisen keittiön sushi, italialainen pizza ja lähi-idän maista kotoisin olevat kebab ja falafel. Tyypillisiä ruotsalaisia ruokajuomia ovat maito, vesi, virvoitusjuomat, tuoremehu ja olut. Suosittuja ruotsalaisia olutmerkkejä ovat Pripps, erityisesti Pripps Blå, Norrlands Guld, Spendrups ja Falcon.

ruotsalainen keittiö pakastettu liha tjälknöl ruotsi ruoka
Pakastettu liha - Tjälknöl - Ruotsi

Tukholma on hyvä matkakohde etenkin kaikille kulttuurista ja shoppailusta pitäville. Kaikki Tukholman tunnetuimmat kulttuurinähtävyydet ovat vain kävelymatkan päässä toisistaan. Tukholmassa on monia hyviä ja mielenkiintoisia museoita ja keskiaikaiseen tunnelmaan pääsee helposti vanhan kaupungin kujilla. Lapsiperheille Djurgårdenin saarelta löytyvät niin Gröna Lundin huvipuisto kuin Skansenin eläintarhakin. Tukholmasta voi tehdä myös pidemmän päiväretken esimerkiksi Kolmårdenin eläinpuistoon, joka on Pohjolan suurin eläinpuisto. Kolmården sijaitsee noin 150 kilometriä Tukholmasta etelään Norrköpingin kaupungin itäpuolella. Tukholmasta ajaa autolla Kolmårdeniin noin 1,5 tuntia. Tukholma on shoppaajalle melko edullinen ostoskaupunki. Kaikki tavaratalot ja useimmat isommat liikkeet ovat auki seitsemänä päivänä viikossa. Erityisen suosittu ostosalue löytyy Södermalmin saarelta. Helsingistä lentää Tukholmaan noin tunnissa. Helsingistä on myös päivittäiset lauttayhteydet Tukholmaan sekä Silja Linella että Viking Linella. Kello on Tukholmassa tunnin vähemmän kuin Helsingissä.

Suomi
Ruotsi

TUKHOLMA HOTELLIT MAJOITUS JA YÖPYMINEN

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

Arabiemiraatit

Dubai

Sharjah

Bulgaria

Kultahietikko

Sunny Beach

Egypti

Hurghada

Nabq Bay / Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh

Englanti

Lontoo

Espanja

Alcudia / Mallorca

Alicante / Costa Blanca

Cabrera / Mallorca

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret

El Hierro / Kanariansaaret

Formentera / Mallorca

Fuengirola / Costa del Sol

Fuerteventura / Kanariansaaret

Gran Canaria / Kanariansaaret

Ibiza / Mallorca

Kanariansaaret

La Gomera / Kanariansaaret

La Palma / Kanariansaaret

Lanzarote / Kanariansaaret

Malaga / Costa del Sol

Mallorca

Menorca / Mallorca

Teneriffa / Kanariansaaret

Torremolinos / Costa del Sol

Torrevieja / Costa Blanca

Islanti

Reykjavik

Israel

Eilat

Italia

Alghero / Sardinia

Gardajärvi

Sardinia

Torino

Itävalta

Bad Gastein / Alpit

Flachau / Alpit

Obertauern / Alpit

Saalbach-Hinterglemm / Alpit

Schladming / Alpit

Kap Verde

Boa Vista

Branco

Brava

Cima

Fogo

Grande

Kap Verde

Maio

Raso

Sal

Santa Luzia

Santiago

Santo Antão

São Nicolau

São Tiaco

São Vicente

Kreikka

Hania / Kreeta

Ixia / Rodos

Kreeta

Rodos

Zakynthos

Kuuba

Havanna / Karibian saaret

Varadero / Karibian saaret

Kypros

Agia Napa

Larnaka

Malta

Comino

Gozo

Malta

Norja

Oslo

Portugali

Albufeira / Algarve

Algarve

Azorit

Corvo / Azorit

Desertassaaret / Madeira

Faial / Azorit

Flores / Azorit

Graciosa / Azorit

Madeira

Monte Gordo / Algarve

Pico / Azorit

Porto Santo / Madeira

Santa Maria / Azorit

São Jorge / Azorit

São Miguel / Azorit

Selvegenssaaret / Madeira

Terceira / Azorit

Ranska

Chamonix / Alpit

Pariisi

Ruotsi

Tukholma

Seychellit

Seychellit

Victoria

Suomi

Helsinki

Tanska

Kööpenhamina

Thaimaa

Phuket

Tsekki

Praha

Tunisia

Djerba

Sousse

Turkki

Alanya

Venäjä

Pietari

Viro

Tallinna

Yhdysvallat

New York

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Urheilutapahtumia

Linkkejä

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

Lisää Tukholma kuvia ja Tukholma matkakokemuksia:

Tukholma kuvia ja matkakokemuksia - Trekearth
Lisää Tukholma kuvia - Trekearth
Kuvia Ruotsista ja Tukholmasta - Igougo
Tukholma kuvia - Google

Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain.

TUKHOLMA HOTELLIT TUKHOLMA LENNOT TUKHOLMA MATKAT

TUKHOLMA MATKAOPAS

Tukholma. Matkaopas Ruotsiin ja Tukholmaan!

MatkaOppaat.com palveluun on kerätty Tukholma tietoa ja Tukholma kuvia.

Matkaoppaat -

Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy.

Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle!

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited.