NEW YORK - USA - YHDYSVALLAT

NEW YORK USA MATKAOPAS

NEW YORK - MATKAOPPAAT

Matkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman.
Matka- ja lomakuvia, reaaliaikainen sää ja sääennuste.

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

A

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

B

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

C

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

D

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

E

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

F

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

G

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

H

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

I

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

K

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

L

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

M

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

N

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat

O

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

P

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

R

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

S

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antão / Kap Verde

São Jorge / Azorit / Portugali

São Miguel / Azorit / Portugali

São Nicolau / Kap Verde

São Tiaco / Kap Verde

São Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

T

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

V

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Z

Zakynthos / Kreikka

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja



NEW YORK

kuva New York USA Yhdysvallat loma matka
New York - USA - Yhdysvallat

New York (virallinen nimi City of New York, muita nimiä New York City ja Iso Omena) on kaupunki New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Se on asukasluvultaan Yhdysvaltojen suurin ja tiheimmin asuttu kaupunki. New York sijaitsee Yhdysvaltain koillisrannikolla Hudson-joen suulla. Kaupungin perustivat aikoinaan hollantilaiset uudisasukkaat Manhattanin saaren eteläosaan. New York on rakennettu pääosin kolmelle saarelle, jotka ovat nimeltään Manhattan, Staten Island ja läntinen Long Island. New York City koostuu viidestä piirikunnasta, jotka ovat nimeltään Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ja Staten Island. New Yorkin metropolin asukasluku on noin 18,7 miljoonaa ja noin 1,6 miljoonaa ihmistä asuu Manhattanin saarella. New York on maailman tärkeimpiä talous- ja kulttuurikeskuksia, monien kansainvälisten järjestöjen kotipaikka ja yksi neljästä tärkeimmästä maailmankaupungista Tokion, Pariisin ja Lontoon ohella. New York on hyvin suosittu liikematka- ja turistikohde, jossa käy vuosittain noin 40 miljoonaa turistia. New Yorkissa on paljon erilaisia kulttuureja, ravintoloita, baareja, teattereita ja museoita. Suosituimpia museoita ovat muun muassa modernin taiteen museo Guggenheim, Metropolitan Museum of Art eli Met, nykytaiteen museo Museum of Modern Art eli MoMA, luonnontieteellinen museo American Museum of Natural History, taidemuseo Brooklyn Museum, National Museum of the American Indian ja Whitney Museum of American Art. New Yorkin suurkaupungissa eri kansallisuudet asuvat kortteleittain. Esimerkiksi lähellä Manhattanin eteläkärkeä sijaitsee kiinalaisten kaupunginosa China Town, kun taas Manhattanin pohjoisin osa on pääasiassa mustien asuttama Harlem.

kartta New York USA Yhdysvallat sijainti
New York - USA - Yhdysvallat - sijainti

Yhdysvallat eli USA on asukasluvultaan ja pinta-alaltaan maailman kolmanneksi suurin valtio. Yhdysvalloissa on asukkaita noin 308,7 miljoonaa ja sen pinta-ala on noin 9 826 650 km². Asukasluvultaan Yhdysvaltoja suurempia valtioita ovat vain Kiina ja Intia, kun taas pinta-alaltaan Yhdysvaltoja suurempia ovat vain Venäjä ja Kanada. Yhdysvaltain bruttokansantuote on kuitenkin maailman maista suurin. USA:n pääkaupunki on Washington DC, jonka asukasluku on noin 550 000 asukasta. Maan seuraavaksi suurimmat kaupungit väkiluvultaan ovat Los Angeles ja Chicago. Yhdysvallat julistautui itsenäiseksi 4. heinäkuuta vuonna 1776, mutta maa tunnustettiin maailmalla itsenäiseksi vasta Britanniaa vastaan käydyn vapaussodan jälkeen vuonna 1783. Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti oli George Washington ja nykyään maan 44. presidenttinä toimii Barack Obama. Yhdysvallat on kaikkiaan 50 osavaltiosta sekä yhdestä liittovaltion hallinnollisesta piirikunnasta ja lukuisista erillisalueista koostuva liittovaltio. Yhdysvalloissa valtaosa väestöstä puhuu englantia ja toiseksi puhutuin kieli on espanja. Maan virallinen valuutta on Yhdysvaltojen dollari (USD - $). Yksi euro on noin 1,45 dollaria. Yhdysvalloissa ei ole virallista valtion uskontoa, mutta väestöstä noin puolet on protestantteja ja noin neljäsosa roomalaiskatolisia.

Yhdysvallat USA lippu New York lippu
Yhdysvaltojen lippu New Yorkin lippu

New Yorkin tunnetuin kohde on Manhattan. Manhattan on 21,5 kilometriä pitkä ja 3,7 kilometriä leveä saari Hudson-joen alajuoksulla. Manhattan sisältää pääsaaren, joitakin pienempiä saaria ja pienen alueen mantereesta. Manhattanin pinta-ala on noin 88 km², josta maata on noin 60 km² ja vettä 28 km². Manhattan jakaantuu keskikaupunkiin (Downtown), keskikaupungin reuna-alueisiin (Midtown) ja esikaupunkialueeseen (Uptown). Fifth Avenue -katu jakaa Manhattanin itä- ja länsipuoleen. Manhattanin saarta rajaa lännessä Hudson-joki ja idässä East-joki. Manhattanin eteläisin osa on finanssialan keskus, jossa sijaitsi muun muassa vuonna 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa tuhoutunut World Trade Center. World Trade Centerin paikalle on määrä nousta vuonna 2013 kokonaisuudessaan yli 500 metriä korkea Freedom Tower. Eteläisimmän alueen kaduista tunnetuin on Wall Street. Toinen tärkeä liike-elämän keskus on Manhattanin keskiosissa sijaitseva Times Squaren ympäristö. Manhattanin länsiosassa sijaitsee puolestaan New Yorkin boheemielämän keskus Greenwich Village. Tällä taiteilijoiden asuttamalla alueella on säilynyt 1800-lukulainen katuilme jo parin vuosisadan ajan. Suurimmassa osassa Manhattanin saarta kadut muodostavat täysin säännöllisen ruutukaavan. Valtaosa Manhattanin poikittaisista kaduista on nimetty nimien sijaan järjestysnumeroin. Idästä länteen kulkevat numeroidut kadut (englanniksi street), etelästä pohjoiseen taas numeroidut avenuet, joista tunnetuin on Fifth Avenue. Broadway-katu kulkee koko saaren halki ja suurelta osin se poikkeaa suunnaltaan muusta Manhattanin katuverkosta.

kuva New York USA Yhdysvallat Manhattanin katukuvaa loma matka
Manhattanin katukuvaa - New York - USA

Yksi New Yorkin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Manhattanin eteläpuolella Liberty Islandin saarella sijaitseva 93 metrin korkeuteen kohoava Vapauden patsas (viralliselta nimeltään Vapaus valaisee maailmaa). Vapauden patsas on Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen muistomerkki, jonka Ranska on lahjoittanut Yhdysvalloille vuonna 1886 Yhdysvaltain vapaussodan satavuotisjuhlan kunniaksi. Vapaudenpatsas on myös yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Vapaudenpatsas esittää vapauden jumalatarta, jolla on kädessään vapauden soihtu ja itsenäisyysjulistuskirja sekä jaloissaan murtunut kahle. Patsaan rakennusmateriaalit ovat kupari ja teräs, lisäksi jalusta on valettu betonista. Vapaudenpatsas on sisältään ontto ja se on ollut alkujaan kuparin värinen, mutta meri-ilma on patinoinut patsaan kuparin vihreäksi. Vapaudenpatsaan itsenäisyysjulistuskirjassa lukee Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän päivämäärä ja patsaan kruunun seitsemän kärkeä viittaavat seitsemään mereen tai seitsemään maanosaan. Turistit pääsevät kiipeämään patsaan sisällä jalustan yläosaan ja ylös kruunuun asti. Vapauden patsaan jalustassa on museo ja ravintola. Liberty Islandin saarelle pääsee New Yorkista lautalla.

Vapaudenpatsas kuva New York USA Yhdysvallat liberty of statue
Vapaudenpatsas - New York - Yhdysvallat

Toinen New Yorkin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja maamerkeistä on maailmankuulu pilvenpiirtäjä Empire State Building. Empire State Building on 102-kerroksinen Art Deco -tyylinen pilvenpiirtäjä, joka on valmistunut vuonna 1931. Empire State Building on 381 metriä korkea, siinä on 102 kerrosta, 6500 ikkunaa ja 73 hissiä. Kaupunkilaisten ja turistien suosima näköalatasanne löytyy rakennuksen 86. kerroksesta. Empire State Buildingin näköalatasanteelta näkee hyvällä säällä jopa 125 kilometrin päähän. Korkeaan rakennukseen iskee noin 500 salamaa vuodessa. Empire State Buildingin ohella muita näkemisen arvoisia tunnettuja rakennuksia New Yorkissa ovat muun muassa Chrysler Building, Trumph Tower, Flatiron Building, Rockefeller Center, konserttitalo Carnegie Hall ja YK:n päämaja.

kuva Empire State Building New York USA Yhdysvallat loma matka
Empire State Building - New York - USA

Yksi New Yorkin tunnetuimmista elokuvien kuvauskohteista on uusgoottilaista tyylisuuntaa edustava Brooklynin silta, joka on yksi Yhdysvaltain vanhimmista ja maailman suurimmista riippusilloista. Brooklynin silta on yli 1,8 kilometriä pitkä ja 26 metriä leveä. Silta rakennettiin vuosina 1870-1883 insinööri John Augustus Roeblingin suunnitelmien mukaisesti. Sillan rakentaminen kesti 14 vuotta ja rakennustöissä kuoli räjähdyksissä, tulipaloissa ja sukeltajantautiin kaikkiaan ainakin 27 ihmistä.

Brooklyn Bridge kuva New York USA Yhdysvallat loma
Brooklyn Bridge - New York - Yhdysvallat

Toinen New Yorkin tunnettu elokuvien ja TV-sarjojen kuvauskohde on New Yorkin Central Park. Keskuspuisto sijaitsee keskellä Manhattanin saarta ja se on suuruudeltaan 3,4 neliökilometriä. Alueella on useita kävelyreittejä, viheralueita, lampia, leikkikenttiä ja urheilupaikkoja. Puistossa sijaitsee muun muassa Strawberry Fields -puutarha, joka on nimetty John Lennonin muistoksi ja joka pitää sisällään yhden kasvin jokaisesta maapallon maasta.

Central Park kuva New York USA Yhdysvallat matka
Central Park - New York - Yhdysvallat

New Yorkissa on paljon nähtävää myös lapsille ja lapsenmielisille kuten Coney Islandin Astroland- huvipuisto ja Bronx Parkilla sijaitseva Bronx Zoo -eläintarha. Coney Island on noin yhdeksän kilometriä pitkä niemi Brooklynissä, jossa asuu noin 60 000 asukasta. Monet newyorkilaiset matkustavat viikonloppuna Coney Islandin rannalle uimaan, veneilemään ja surffaamaan. Vuonna 1962 avatussa suuressa Astrolandin huvipuistossa on vuoristorata, valtava maailmanpyörä ja paljon muita laitteita. Coney Island on ihanteellinen paikka kaikenlaiseen rantalomailuun, sillä koko rannan alueelle paistaa aurinko aamusta iltaan. Rannalle onkin annettu nimi Narrioch, "maa ilman varjoja". Bronx-eläintarha sijaitsee Bronx Parkilla. Eläintarhassa on noin 4000 eläintä ympäri maapalloa ja suureen eläintarhaan mahtuu joitakin isompiakin eläinten elinympäristöjä. Eläintarhasta löytyy muun muassa Congo Gorilla Forest -metsä, joka jäljittelee afrikkalaista sademetsää. Metsä toimii kotina jopa 400 eläimelle ja 55 lajille. Metsässä asustaa myös 23 yksilöä sisältävä alankomaan gorillajoukko, joka on yksi Pohjois-Amerikan tärkeimmistä ja lisääntymiskykyisimmistä gorillaryhmistä.

Coney Island kuva New York USA Yhdysvallat loma matka
Coney Island - New York - Yhdysvallat

New Yorkissa vallitsee arvaamattoman vaihteleva kostea mannerilmasto. New Yorkin talvet ovat tyypillisesti kylmiä, mutta lämpötila ei yleensä laske alle -17 asteen. Joskus lumimyrskyt saattavat peittää kaupungin jopa 30 senttimetrisen lumikerroksen alle. Keväät ja syksyt ovat leutoja. Kesät kaupungissa ovat kuumia ja kosteita. Kesällä lämpötila ylittää usein 32 °C.

USA New York sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


USA Yhdysvallat New York sää - keskimääräiset lämpötilat
Yhdysvallat New York sää
keskimääräiset lämpötilat

Yhdysvaltalaista keittiötä ovat perinteisesti muokanneet eri maista tulleet siirtolaiset ja heidän ruoanvalmistustapansa. Nykyään eri kansallisuuksien ruuanvalmistustavat sekoittuvat keskenään ja ruokalajit voivat vaihdella jopa eri osavaltioissakin. Esimerkiksi Atlantin rannikolla syödään runsaasti mereneläviä kuten kaloja ja äyriäisiä, kun taas Texasin karjankasvattajat syövät mureaa lihaa. Perinteisiä yhdysvaltalaisia ruoka-aineita ovat etenkin kalkkuna, kurpitsa, peruna ja maissi. Pääruokana tarjotaan usein tuhteja pihvejä, paisteja ja hummereita. Suosittuja jälkiruokia ovat esimerkiksi paksut letut vaahterasiirapin kera, hedelmäpiirakat kuten omenapiirakka, joka nautitaan lämpimänä kermavaahdon tai jäätelön kanssa sekä banana split -jäätelöannos. Yhdysvaltalainen keittiö on tunnettu myös pikaruoistaan kuten nakkisämpylöistä, hampurilaisista ja ranskanperunoista. Juomista kolajuoma kuuluu olennaisesti yhdysvaltalaiseen keittiöön. Muita suosittuja juomia ovat viiniä ja virvoitusjuomaa sisältävä wine cooler sekä ice tea eli jäätee.

Omenapiirakka on suosittu amerikkalainen jälkiruoka keittiö New York USA Yhdysvallat loma matka
Omenapiirakka - suosittu amerikkalainen jälkiruoka

New Yorkin keittiö on todellinen fuusiokeittiö, jossa yhdistyvät monien eri keittiöiden vivahteet useissa ruokalajeissa. New Yorkissa monilla kansallisuuksilla on omat kaupunginosansa, joista löytyy paljon etnisiä ravintoloita. New Yorkin keittiö onkin antanut maailmalle useita erikoisruokia kuten puutulella kypsytetyt pizzat, juutalaisen perinteen mukaiset bagelit ja pastramit sekä kiinalaiskorttelin dim sum -ruoat. Yhdysvaltojen etelärannikolta New Orleansista tulee cajun-keittiön ruokalajeja kuten jambalayaa ja gumboa. Meksikolaisten asuttamilla alueilla taas voi tutustua meksikolaiseen keittiöön, joka on espanjalaisen ja intiaanien ruokakulttuurin sekoitus. Tunnetuimpia meksikolaisia ruokalajeja ovat salsat, quacamoleet, nachot ja wrapit. New Yorkista löytyy myös useita maailmalla tunnettujen tähtikokkien johtamia huippuravintoloita.

Louisianalaista jambolayaa ruoka kuva New York USA keittiö Yhdysvallat loma matka
Louisianalaista jambolayaa

New York on sopiva matkakohde etenkin kaikille kulttuurista, viihteestä, shoppailusta ja suuren metropolin sykkeestä pitäville matkailijoille. New York on suureksi kaupungiksi myös melko rauhallinen. Turvallisinta on liikkua päiväaikaan väkijoukoissa. New Yorkissa kannattaa kulkea lyhyitä matkoja kävellen, sillä kaikilla kaupunkialueiden kaduilla on jalkakäytäviä. Pidemmät matkat joutuvat parhaiten bussilla, New Yorkin kuuluisilla keltaisilla takseilla tai metrolla. New York on todellinen shoppailijan unelmakohde. Hyviä ostospaikkoja on paljon kuten kuuluisat Fift Avenuen liikkeet, Saks Fifth Avenue, New Yorkin suurimmat ja tunnetuimmat tavaratalot Macy's ja Bloomingdale's, Manhattanin suurin outlet-myymälä Century21, muotikatu Madison Avenue, Downtownin Daffy's sekä Sohon ja East Villagen pääkatujen lukuisat liikkeet. Helsingistä lentää New Yorkiin noin yhdeksässä tunnissa. New Yorkissa kello on seitsemän tuntia vähemmän kuin Helsingissä.

Suomi
New York

NEW YORK HOTELLIT MAJOITUS JA YÖPYMINEN

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

Arabiemiraatit

Dubai

Sharjah

Bulgaria

Kultahietikko

Sunny Beach

Egypti

Hurghada

Nabq Bay / Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh

Englanti

Lontoo

Espanja

Alcudia / Mallorca

Alicante / Costa Blanca

Cabrera / Mallorca

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret

El Hierro / Kanariansaaret

Formentera / Mallorca

Fuengirola / Costa del Sol

Fuerteventura / Kanariansaaret

Gran Canaria / Kanariansaaret

Ibiza / Mallorca

Kanariansaaret

La Gomera / Kanariansaaret

La Palma / Kanariansaaret

Lanzarote / Kanariansaaret

Malaga / Costa del Sol

Mallorca

Menorca / Mallorca

Teneriffa / Kanariansaaret

Torremolinos / Costa del Sol

Torrevieja / Costa Blanca

Islanti

Reykjavik

Israel

Eilat

Italia

Alghero / Sardinia

Gardajärvi

Sardinia

Itävalta

Bad Gastein / Alpit

Flachau / Alpit

Obertauern / Alpit

Saalbach-Hinterglemm / Alpit

Schladming / Alpit

Kap Verde

Boa Vista

Branco

Brava

Cima

Fogo

Grande

Kap Verde

Maio

Raso

Sal

Santa Luzia

Santiago

Santo Antão

São Nicolau

São Tiaco

São Vicente

Kreikka

Hania / Kreeta

Ixia / Rodos

Kreeta

Rodos

Zakynthos

Kuuba

Havanna / Karibian saaret

Varadero / Karibian saaret

Kypros

Agia Napa

Larnaka

Malta

Comino

Gozo

Malta

Norja

Oslo

Portugali

Albufeira / Algarve

Algarve

Azorit

Corvo / Azorit

Desertassaaret / Madeira

Faial / Azorit

Flores / Azorit

Graciosa / Azorit

Madeira

Monte Gordo / Algarve

Pico / Azorit

Porto Santo / Madeira

Santa Maria / Azorit

São Jorge / Azorit

São Miguel / Azorit

Selvegenssaaret / Madeira

Terceira / Azorit

Ranska

Chamonix / Alpit

Pariisi

Ruotsi

Tukholma

Seychellit

Seychellit

Victoria

Suomi

Helsinki

Tanska

Kööpenhamina

Thaimaa

Phuket

Tsekki

Praha

Tunisia

Djerba

Sousse

Turkki

Alanya

Venäjä

Pietari

Viro

Tallinna

Yhdysvallat

New York

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

Lisää New York kuvia ja USA / Yhdysvallat matkakokemuksia:

New York kuvia ja USA matkakokemuksia - Trekearth
Kuvia New Yorkista ja Yhdysvalloista - Igougo
New York kuvia - Google

Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain.

NEW YORK HOTELLIT USA LENNOT YHDYSVALLAT MATKAT

NEW YORK MATKAOPAS

New York. Matkaopas Yhdysvaltoihin / USA:n New Yorkiin!

MatkaOppaat.com palveluun on kerätty New York tietoa ja New York kuvia.

Matkaoppaat -

Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy.

Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle!

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited.