REYKJAVIK - ISLANTI

REYKJAVIK ISLANTI MATKAOPAS

REYKJAVIK - MATKAOPPAAT

Matkaoppaat-sivusto esittelee lomakohteita ympäri maailman.
Matka- ja lomakuvia, reaaliaikainen sää ja sääennuste.

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

A

Agia Napa / Kypros

Alanya / Turkki

Albufeira / Algarve / Portugali

Alcudia / Mallorca / Espanja

Algarve / Portugali

Alghero / Sardinia / Italia

Alicante / Costa Blanca / Espanja

Azorit / Portugali

B

Bad Gastein / Alpit / Itävalta

Boa Vista / Kap Verde

Branco / Kap Verde

Brava / Kap Verde

C

Cabrera / Mallorca / Espanja

Chamonix / Alpit / Ranska

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret / Espanja

Cima / Kap Verde

Comino / Malta

Corvo / Azorit / Portugali

D

Desertassaaret / Madeira / Portugali

Djerba / Tunisia

Dubai / Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

E

Eilat / Israel

El Hierro / Kanariansaaret / Espanja

F

Faial / Azorit / Portugali

Flachau / Alpit / Itävalta

Flores / Azorit / Portugali

Fogo / Kap Verde

Formentera / Mallorca / Espanja

Fuengirola / Costa del Sol / Espanja

Fuerteventura / Kanariansaaret / Espanja

G

Gardajärvi / Italia

Gozo / Malta

Graciosa / Azorit / Portugali

Gran Canaria / Kanariansaaret / Espanja

Grande / Kap Verde

H

Hania / Kreeta / Kreikka

Havanna / Karibian saaret / Kuuba

Helsinki / Suomi

Hurghada / Egypti

I

Ixia / Rodos / Kreikka

Ibiza / Mallorca / Espanja

K

Kanariansaaret / Espanja

Kap Verde / Kap Verden tasavalta

Kreeta / Kreikka

Kultahietikko / Bulgaria

Kööpenhamina / Tanska

L

La Gomera / Kanariansaaret / Espanja

La Palma / Kanariansaaret / Espanja

Lanzarote / Kanariansaaret / Espanja

Larnaka / Kypros

Lontoo / Englanti

M

Madeira / Portugali

Maio / Kap Verde

Malaga / Costa del Sol / Espanja

Mallorca / Espanja

Malta / Maltan tasavalta

Menorca / Mallorca / Espanja

Monte Gordo / Algarve / Portugali

N

Nabq Bay / Sharm el Sheikh / Egypti

New York / Yhdysvallat

O

Obertauern / Alpit / Itävalta

Oslo / Norja

P

Pariisi / Ranska

Phuket / Thaimaa

Pico / Azorit / Portugali

Pietari / Venäjä

Porto Santo / Madeira / Portugali

Praha / Tsekki

R

Raso / Kap Verde

Reykjavik / Islanti

Rodos / Kreikka

S

Saalbach-Hinterglemm / Itävalta

Sal / Kap Verde

Santa Luzia / Kap Verde

Santa Maria / Azorit / Portugali

Santiago / Kap Verde

Santo Antćo / Kap Verde

Sćo Jorge / Azorit / Portugali

Sćo Miguel / Azorit / Portugali

Sćo Nicolau / Kap Verde

Sćo Tiaco / Kap Verde

Sćo Vicente / Kap Verde

Sardinia / Italia

Schladming / Alpit / Itävalta

Selvegenssaaret / Madeira / Portugali

Seychellit / Seychellien tasavalta

Sharjah / Arabiemiraatit

Sharm el Sheikh / Egypti

Sousse / Tunisia

Sunny Beach / Bulgaria

T

Tallinna / Viro

Teneriffa / Kanariansaaret / Espanja

Terceira / Azorit / Portugali

Torino / Italia

Torremolinos / Costa del Sol / Espanja

Torrevieja / Costa Blanca / Espanja

Tukholma / Ruotsi

V

Varadero / Karibian saaret / Kuuba

Victoria / Seychellit

Z

Zakynthos / Kreikka

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Linkkejä

Varaa rantahuviloita ja lomamökkejä ympäri maailman

REYKJAVIK

kuva Reykjavik Islanti loma matka
Reykjavik - Islanti

Reykjavik on Islannin pääkaupunki ja samalla maailman pohjoisin pääkaupunki. Nimi Reykjavik tarkoittaa suomeksi savujen lahtea, sillä Euroopan ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen välisellä saumalla sijaitseva Islannin saari on hyvin vulkaaninen. Reykjavik on Islannin suurin kaupunki ja se sijaitsee Islannin saaren lounaisosassa. Reykjavikin keskusta on Seltjarnarnesin niemellä ja sen lähiöt ulottuvat kauas itään ja etelään. Reykjavikissa asuu Islannin saaren väestöstä yli puolet. Reykjavikin asukasluku on noin 120 000 ja koko suur-Reykjavikin alueella asuu yli 200 000 ihmistä. Reykjavikin pinta-ala on 275 km². Suurin osa kaupungista on melko harvaan rakennettua omakotitaloaluetta. Reykjavik on todella ihastuttava sekoitus kaupunki- ja kylätunnelmaa. Se on myös kuuluisa eloisasta iltaelämästään. Kaupungista löytyy paljon klubeja, taidebaareja, tanssipaikkoja ja perinnepubeja. Keskustan tärkein ostoskatu on nimeltään Laugavegur. Suurimmat ostoskeskukset ovat kaupungissa sijaitseva Kringlan ja hieman kaupungin ulkopuolella sijaitseva Smįralind. Islannin lähimmät naapurit ovat lännessä Grönlanti, etelässä Skotlanti ja idässä Norja. Islannista on matkaa Grönlantiin 290 kilometriä, Skotlantiin 800 kilometriä ja Norjaan 970 kilometriä.

kartta Islanti sijainti
Islanti - sijainti

Islannin suurimpia kaupunkeja Reykjavikin lisäksi ovat Kópavogur (noin 30000 asukasta), Hafnarfjöršur (noin 25000 asukasta), Akureyri (noin 17300 asukasta) ja Reykjanesbęr (noin 14000 asukasta). Reykjavikista on matkaa lähimmälle lentokentälle Keflavikiin noin 50 kilometriä, Straumsvikiin noin 25 kilometriä, Akureyriin noin 400 kilometriä ja Höfniin noin 450 kilometriä. Tanskasta on laivayhteys Färsaarten kautta Islannin itärannikolla sijaitsevaan Seydisfjörduriin. Reykjavikista voi myös lentää Grönlantiin.

kartta Reykjavik Islanti sijainti
Reykjavik - Islanti - sijainti

Islannin 5960 kilometriä pitkä rantaviiva on hyvin vuonoinen ja poukamia täynnä. Islannin luonto on karun kaunista ja jylhää. Islannista löytyy paljon luonnon ihmeitä kuten korkeita tulivuoria, laavatunneleita, mustia hiekkarantoja, kuumia lähteitä, valtavia jäätiköitä, kauniita vesiputouksia ja pitkiä jokia. Islannissa on noin 130 tulivuorta. Suurimmat tulivuoret ovat Askja, Heimaey-saarella sijaitseva Eldfell, jäätikön alla sijaitseva Eyjafjallajökull, Vatnajökull-jäätikön alla sijaitseva Grimsvötn, Hekla, Hvannadalshnukur, Krafla, Myrdalsjökull-jäätikön alla sijaitseva Katla, Lakagigar, tuliperäinen saari Surtsey ja Öręfajökull. Islannin korkein tavallinen vuori on Öręfajäätiköllä sijaitseva 2119 metriä korkea Hvannadalshnukur.

valokuva Islannin Eyjafjallajökull tulivuoren purkaus maaliskuussa 2010
Eyjafjallajökull-tulivuoren purkaus
Islanti - maaliskuu 2010

Islannin pinta-alasta 11,5 % on jäätiköiden peitossa. Islannin merkittävin jäätikkö on Etelä-Islannissa sijaitseva Euroopan suurin yhtenäinen jäätikkö Vatnajökull. Sen paksuus on noin kilometri ja pinta-ala 8300 km². Muita suuria jäätiköitä Islannissa ovat maan keskiylängöllä sijaitsevat Langjökull (1025 km²) ja Hofsjökull (990 km²) sekä etelässä sijaitseva Myrdalsjökull (700 km²) ja luoteisosassa sijaitseva Drangajökull (200 km²). Reykjavikista voi katsella kirkkaalla ilmalla Snęfellsnesillä sijaitsevaa Snęfellsjökull-jäätikköä. Islannin suurin luonnonjärvi on Žingvallavatn, pisin joki on 237 kilometriä pitkä Žjorsa ja suurin koski on Pohjois-Islannissa sijaitseva Dettifoss.

kuva Euroopan suurin yhtenäinen jäätikkö Vatnajökull  Islanti
Euroopan suurin yhtenäinen jäätikkö
Vatnajökull - Islanti

Islannin pinta-alasta vain neljäsosa on kasvillisuuden peittämää. Kasvusto on enimmäkseen matalakasvuista arktisten alueiden kukkia, ruohoa, sammalta, vaivaiskoivuja ja marjoja. Islannin varsinaisen eläimistön muodostavat linnut, sillä saari on Euroopan vesi- ja merilintujen tärkein pesimäalue. Luonnonvaraisia eläimiä saarella ovat lintujen lisäksi kalat, minkit, ketut ja porot. Islannin maisemalle tunnusomaisia ovat myös tasangoilla vapaana vaeltavat suuret hevos- ja lammaslaumat.

Islanninhevonen Islannin oma hevosrotu valokuva loma matka
Islanninhevonen - Islannin oma hevosrotu

Islanti on tasavalta. Maan presidentti on Olafur Ragnar Grimsson. Islantilaisten elintaso on korkea ja työttömyys oli hyvin vähäistä ennen vuonna 2008 puhjennutta maan talouskriisiä. Islannin tärkeimmät elinkeinot ovat kalastus ja turismi. Palveluammateista saa elantonsa 60 % islantilaisista. Islannin tärkeimmät vientituotteet ovat tietokoneiden ohjelmistot ja alumiini. Islannin virallinen kieli on islanti ja pääuskonto on evankelisluterilaisuus. Islannin rahayksikkö on kruunu (krona). Yksi islannin kruunu on 0,01 euroa.

Reykjavikin lippu Islannin lippu
Reykjavikin lippu Islannin lippu

Islanti on syntynyt Euroopan ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen välisen tulivuorenpurkauksen seurauksena viimeisten 14-16 miljoonan vuoden aikana. Islantia alettiin asuttaa 870-luvulla. Reykjavikin perustamisvuotena on pidetty vuotta 1786, kun Tanskan kruunu myönsi Reykjavikille viiden muun Islannin yhteisön ohella erityiset kauppaoikeudet. Täysin itsenäiseksi valtioksi Islanti julistautui vuonna 1944. Reykjavik kasvoi toisen maailmansodan jälkeen voimakkaasti maan elinkeinorakenteen muuttuessa ja maaseudun asukkaiden muuttaessa kaupunkiin. Reykjavikissa on järjestetty merkittäviä kansainvälisiä kokouksia kuten vuonna 1986 Ronald Reaganin ja Mihail Gorbatšovin välinen Reykjavikin kokous.

taulu kalastajan mökki Reykjavikissa 1800-luvulla
Kalastajan mökki Reykjavikissa 1800-luvulla

Reykjavikin ja koko Islannin tärkeimpiä matkakohteita ovat saaren luonnonvaraiset maauimalat. Lähellä Reykjavikin Keflavikin lentokenttää Grindavikin laavakentällä sijaitsee geoterminen luonnon viihdekylpylä Sininen laguuni. Maan alta pulppuavassa turkoosin värisessä mineraalipitoisessa noin +37-+39 asteisessa kuumassa vedessä on ihanan lämmintä kylpeä vaikka talvipakkasella. Siniseen laguuniin mahtuu kuusi miljoonaa litraa geotermistä merivettä, joka uusiutuu joka 40. tunti. Yksi Reykjavikin suurimmista ja suosituimmista luonnon uimaloista on Laudardalslaug-uimala, joka sijaitsee Reykjavikin koillisosassa urheilukeskuksen yhteydessä. Siellä on vesiliukumäkiä ja höyrysaunoja sekä monia lämminvesialtaita.

sininen laguuni blue lagoon reykjavik islanti
Blue Lagoon - Reykjavik - Islanti

Reykjavikista noin 50 kilometriä itään sijaitsevat saaren suosituimmat matkailukohteet, joita kutsutaan Islannin kultaiseksi kolmioksi. Islannin kultaiseen kolmioon kuuluvat Gulfossin vesiputoukset, Pingvellierin kansallispuisto ja Haukadalurin suihkuttavat kuumat lähteet. Gullfossin näyttävät vesiputoukset laskevat kahdessa tasossa ja ne sijaitsevat Hvita-joen mutkassa noin 90 kilometriä itään Reykjavikista. Putousten alempi korkeus on 11 metrissä ja ylempi 21 metrissä. Vesi putoaa siis yhteensä 32 metriä 70 metriä syvään ja 2,5 kilometriä pitkään kapeaan kanjoniin. Gullfoss tarkoittaa kultaista putousta. Se kuuluu Euroopan suurimpiin vesiputouksiin, sillä sateiden ja jäätiköiltä sulavan veden ansiosta Gullfossin läpi virtaa enimmillään vettä jopa 2000 m³/s. Aurinkoisena päivänä jylisevä putous on täynnä pieniä kauniita sateenkaaria.

Gullfossin vesiputoukset Islannissa
Gullfossin vesiputoukset Islannissa

Žingvellirin kansallispuisto eli Thingvellir sijaitsee Islannin suurimman järven Žingvallavatnin lähellä Euroopan ja Pohjois-Amerikan laattojen välissä olevassa hautavajoamassa. Thingvellir kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin. Puiston paikalla kerrotaan islantilaisten viikinkien pitäneen aikoinaan tuomioistuinta ja ensimmäisen valtakunnankokouksensa. Žingvellirin kansallispuistoa ympäröivät jyrkät laava- ja kallioseinämät. Ne syntyivät tuhansia vuosia sitten, kun Euroopan ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat törmäsivät toisiinsa ja halkeilivat.

Euroopan ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen halkeamiskohta Pingvellirin kansallispuistossa
Euroopan ja Pohjois-Amerikan
mannerlaattojen halkeamiskohta
Pingvellirin kansallispuisto - Islanti

Haukadalurissa sijaitseva Strokkur on kuuma lähde eli geysiri, josta purkautuu syvältä maankuoresta kiehuvaa 100 asteista vettä kapeiden kanavien läpi jopa 20 metrin korkeuteen. Strokkur-geysiri syöksee kuumaa vettä noin joka 5-10 minuutti.

valokuva Haukadalur Strokkur geysiri Islanti loma matka
Haukadalurin Strokkur-geysiri - Islanti

Islannin sää on Golfvirran ansiosta leuto ja vaihteleva ympäri vuoden. Lämpötila laskee Etelä-Islannissa talvella enimmillään noin -10 asteeseen ja Pohjois-Islannissa noin -15 asteeseen. Islannin kesät eivät ole helteisiä. Lämpötila kohoaa parhaimmillaan etelässä +23 asteeseen ja pohjoisessa +24,5 asteeseen. Reykjavikissa on kesällä valoisaa ympäri vuorokauden, mutta talvipäivän seisauksen aikana aurinko paistaa vain 4 tuntia päivässä. Etelä-Islanti on sateisinta aluetta. Siellä sateisin aika on lokakuulta maaliskuulle, jolloin joka kuukausi sataa noin 100 millimetriä vettä. Kuivinta aikaa on loppukevät, jolloin touko-kesäkuun aikana sataa vettä yhteensä noin 60 millimetriä.

Islanti Reykjavik sää tällä hetkellä
ja lähipäivien sääennuste


Islanti Reykjavik sää - keskimääräiset lämpötilat
Islanti Reykjavik sää
keskimääräiset lämpötilat

Islantilaiselle keittiölle ruoan terveellisyys, monipuolisuus ja keveys ovat tärkeitä asioita. Raaka-aineina käytetään etenkin tuoretta kalaa kuten lohta, turskaa, tonnikalaa, punakampelaa, äyriäisiä, haita ja valasta. Yksi suosituimpia välipaloja on harofiskur eli kuivatut turskanpalat, jotka syödään voin ja kaalisalaatin kanssa. Liharuokina syödään enimmäkseen saarella vapaina kasvaneiden lampaiden ja karitsojen lihaa. Perinteisiä karitsasta valmistettuja ruokalajeja ovat esimerkiksi hangikjöt-karitsa, jota syödään kylmänä, keitettynä ja savustettuna sekä kjötsśpa-karitsakeitto, jossa on kasviksia ja riisiä. Myös karitsan kiveksiä valmistetaan monin paikoin ruoaksi. Perinteisiin lammasruokiin kuuluvat lisäksi lampaasta valmistetut makkarat (lyftapylsa). Myös lampaan päätä (svio), verta ja sisälmyksiä (slatyr) syödään. Islannin ainoita luonnonvaraisia riistaeläimiä ovat porot ja linnut. Linnuista syödään etenkin sorsan-, riekon- ja hanhenlihaa. Lunnia valmistetaan usealla eri tavalla kuten esimerkiksi savustamalla. Islantilainen ainoa alkoholiton kansallisjuoma on jolaöl eli jouluolut. Alkoholipitoisia islantilaisia perinnejuomia ovat brennivin, toiselta nimeltään svarti dauši (mustasurma) ja paikalliset suositut oluet Viking, Gull ja Vifillfell.

islantilainen ruoka keittiö islantilaista haikalaa kuivumassa
Islantilaista haikalaa kuivumassa

Islannin kansallisessa keskitalven Žorrablót tapahtumassa tarjotaan Žorramatur-ruokia. Žorramatur sisältää perinteisiä suolattuja liha- ja kalatuotteita, joita tarjoillaan ruisleivän ja islantilaisen alkoholin brennivin kanssa. Jälkiruokana Islannissa tarjotaan yleensä tuoreita marjoja ja Skyr-hapanmaitotuotetta, jonka maku on jogurtin ja norjalaisen rųmme-maitotuotteen väliltä.

islantilainen Žorramatur ateria islantilainen ruoka keittiö
Tyypillinen islantilainen Žorramatur-ateria

Reykjavik on hyvä matkakohde etenkin kaikille puhtaasta luonnosta ja satumaisista luonnonihmeistä pitäville. Islantia kutsutaankin tarumaisen luontonsa vuoksi myös tarujen saareksi. Reykjavik on ihanteellinen kohde lyhyellekin kaupunkilomalle. Shoppailun ja kaupunkiin tutustumisen ohella voi helposti kävellä tai pyöräillä Reykjavikin rannikolle tai lähikyliin bongaamaan saaren runsaslukuista linnustoa. Ratsastusretki islanninhevosilla on myös hyvä tapa tutustua saaren karun kauniiseen luontoon. Reykjavikin keskustasta on vain 15 minuutin automatka läheiseen Ishestarin ratsastuskeskukseen. Vähän kauempana kaupungin ulkopuolella voi harrastaa monia saaren ainutlaatuisia aktiviteetteja kuten moottorikelkkailua ja lumikenkävaellusta jäätiköllä. Monesta länsirannikon satamasta lähtee pieniä aluksia, joilla pääsee bongaamaan Pohjois-Atlantille valaita ja delfiinejä. Helsingistä lento Reykjavikiin kestää reilu kolme tuntia. Reykjavikissa kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Helsingissä.

Suomi
Islanti

REYKJAVIK HOTELLIT MAJOITUS JA YÖPYMINEN

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

MATKAOPPAAT - MATKAKOHTEITA

Arabiemiraatit

Dubai

Sharjah

Bulgaria

Kultahietikko

Sunny Beach

Egypti

Hurghada

Nabq Bay / Sharm el Sheikh

Sharm el Sheikh

Englanti

Lontoo

Espanja

Alcudia / Mallorca

Alicante / Costa Blanca

Cabrera / Mallorca

Chinijon saaristomeri / Kanariansaaret

El Hierro / Kanariansaaret

Formentera / Mallorca

Fuengirola / Costa del Sol

Fuerteventura / Kanariansaaret

Gran Canaria / Kanariansaaret

Ibiza / Mallorca

Kanariansaaret

La Gomera / Kanariansaaret

La Palma / Kanariansaaret

Lanzarote / Kanariansaaret

Malaga / Costa del Sol

Mallorca

Menorca / Mallorca

Teneriffa / Kanariansaaret

Torremolinos / Costa del Sol

Torrevieja / Costa Blanca

Islanti

Reykjavik

Israel

Eilat

Italia

Alghero / Sardinia

Gardajärvi

Sardinia

Torino

Itävalta

Bad Gastein / Alpit

Flachau / Alpit

Obertauern / Alpit

Saalbach-Hinterglemm / Alpit

Schladming / Alpit

Kap Verde

Boa Vista

Branco

Brava

Cima

Fogo

Grande

Kap Verde

Maio

Raso

Sal

Santa Luzia

Santiago

Santo Antćo

Sćo Nicolau

Sćo Tiaco

Sćo Vicente

Kreikka

Hania / Kreeta

Ixia / Rodos

Kreeta

Rodos

Zakynthos

Kuuba

Havanna / Karibian saaret

Varadero / Karibian saaret

Kypros

Agia Napa

Larnaka

Malta

Comino

Gozo

Malta

Norja

Oslo

Portugali

Albufeira / Algarve

Algarve

Azorit

Corvo / Azorit

Desertassaaret / Madeira

Faial / Azorit

Flores / Azorit

Graciosa / Azorit

Madeira

Monte Gordo / Algarve

Pico / Azorit

Porto Santo / Madeira

Santa Maria / Azorit

Sćo Jorge / Azorit

Sćo Miguel / Azorit

Selvegenssaaret / Madeira

Terceira / Azorit

Ranska

Chamonix / Alpit

Pariisi

Ruotsi

Tukholma

Seychellit

Seychellit

Victoria

Suomi

Helsinki

Tanska

Kööpenhamina

Thaimaa

Phuket

Tsekki

Praha

Tunisia

Djerba

Sousse

Turkki

Alanya

Venäjä

Pietari

Viro

Tallinna

Yhdysvallat

New York

MATKAOPPAAT - TIETOA MATKAAJALLE

Tulli

Matkarokotukset

Matkatoimistoja

Urheilutapahtumia

Linkkejä

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

Lisää Reykjavik kuvia ja Reykjavik matkakokemuksia:

Reykjavik kuvia ja matkakokemuksia - Trekearth
Kuvia Islannista ja Reykjavikista- Igougo
Reykjavik kuvia - Google

Matkaoppaat - lähteet ja kuvat: Omat matkat / Public Domain.

REYKJAVIK HOTELLIT REYKJAVIK LENNOT REYKJAVIK MATKAT

REYKJAVIK MATKAOPAS

Reykjavik. Matkaopas Islantiin ja Reykjavikiin!

MatkaOppaat.com palveluun on kerätty Reykjavik tietoa ja Reykjavik kuvia.

Matkaoppaat -

Matkaoppaat - yksityisyyden suoja - privacy.

Kiitos vierailusta ja tervetuloa uudelleen Matkaoppaat-sivustolle!

MatkaOppaat etusivu

Lisää matkaoppaat suosikkeihisi!

All rights reserved by MarTar. Unauthorized copying of this page prohibited.